Angielskojęzyczny portal "Viral Thread Food" (który chwali się, że znajduje to, co najlepsze w sieci) zamieścił na swoim profilu na Facebooku przepis na pierogi. Video, na którym krok po kroku pokazano, jak przygotować danie zatytułowano po polsku "Pierogi's (Polish Dumplings)". Filmik wywołał zdziwienie naszych rodaków: "Polskie? Skąd do cholery wzięliście ten przepis?!". Wielu ruszyło, by bronić honoru polskiego dania. "Nie nazywajcie tego pierogami!", "nie piszcie polskie".



Pierogi's (Polish Dumplings)

Posted by Viral Thread Food on  31 styczeń 2016


Przepis rzeczywiście nie wygląda znajomo. Szczególnie farsz, do przygotowania którego użyto grzybów - tyle, że nie leśnych a shiitake (używanych w daniach azjatyckich). Grzybki zostały zmieszane z pieczarkami i kiszoną kapustą na patelni, gdzie wcześniej podsmażono cebulę z czosnkiem. Dość szokujący jest też sposób przygotowania. Surowe pierogi lądują od razu na patelni, bez wcześniejszego gotowania.

Przepis wywołał też dyskusję o tym, jakie pierogi zasługują na miano polskich. Wśród komentujących nie ma zgody, czy najczęściej jemy je z nadzieniem mięsnym czy z ziemniaków i twarogu.