Składniki

4 kg buraków
1 główka czosnku
skórka chleba razowego
3 jabłka
1 cebula
ziele angielskie
majeranek
litr bulionu z warzyw
sól
pieprz



Składniki na uszka

Szklanka mąki
1 jajko
300 g suszonych ugotowanych grzybów
2 łyżki oliwy
1 cebula

Wykonanie

Umyte buraki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy je do dużego naczynia (najlepiej z kamionki) razem z czosnkiem i chlebem.

Wszystko zalewamy 3 litrami ciepłej, przegotowanej wody. Odstawiamy i czekamy 3 dni aż powstanie zakwas. Do zakwasu dodajemy ugotowany bulion z warzyw (w proporcji 1:1). Dodajemy przyprawy, pokrojone jabłka i cebulę. Wszystkie składniki gotujemy przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy. Z mąki, jajka i wody ugniatamy ciasto na uszka i odstawiamy na bok pod przykryciem.

Drobno pokrojone grzyby i cebulę podsmażamy na patelni i doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy w nim małe kwadraciki. Na środku każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę farszu. Ciasto sklejamy i zawijamy w uszka. Surowe uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 10 minut.

Barszcz z uszkami gotowy do podania!