Składniki ciasta do pierogów

4 szklanki mąki  1,5 łyżki oleju  2 szklanki przegotowanej ciepłej wody  2 łyżeczki soli

Składniki farszu do pierogów 1 kg suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty  2 marchewki  1 pietruszka  3 posiekane drobno cebule  3 łyżki oleju  sól pieprz

Wykonanie pierogów z kapustą i grzybami

Umyte grzyby zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Wymoczone grzyby zagotować razem z marchewką i pietruszką . Doprawić solą, pieprzem i gotować aż staną się miękkie. Po ugotowaniu grzyby i warzywa dokładnie odcedzić. Wywar zachować do zupy grzybowej lub innego dania. Kapustę lekko przyprawić solą i gotować do uzyskania miękkości przez 40 minut. Po ugotowania dokładnie odcisnąć z wody. Kapustę, grzyby i warzywa zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni usmażyć cebulkę do zeszklenia, następnie dokładnie wymieszać z farszem, solą i pieprzem. Stolnicę wysypać mąkę. Do ciasta na pierogi dodać sól i lekko skropić je olejem. Ciasto dokładnie wyrobić dodając stopniowo wody. Potem dokładnie je rozwałkować. Przy pomocy szklanki wyciąć w cieście kółka, wypełnić je farszem, złożyć na pół i dokładnie zlepić krawędzie. Surowe pierogi wrzucać do wrzątku i gotować 5 minut. Podawać z usmażoną na złoto cebulą.