Brunatno-purpurowe owoce (jagody) pochodzą z drzew rosnących głównie w południowo-wschodniej Azji i niektórych krajach Ameryki Południowej. Ich największym producentem jest Tajlandia.


W Polsce bywają dostępne świeże owoce mangostanu - pojawiają się w dobrych delikatesach, czasem można je też upolować w supermarketach. Są też puszkowane owoce w syropie, ale to już nie to samo - konserwowane tracą swój wyjątkowy smak.



Owoce są wielkości niedużych mandarynek, okrągłe, z grubą skórką - na zewnątrz suchą, w środku mięsistą. Jadalna jest biała owocnia, zwykle 5-8 segmentów (na szczęście nie każdy ma wyraźnie rozwinięte nasiono). I tu ciekawostka: znajdujące się na spodzie każdego owocu działki kielicha (taki mały kwiatek) zapowiadają liczbę segmentów. Jeśli np. płatków jest 5, macie pewność, że w środku znajduje się 5 mięsistych segmentów.


Miąższ jest biały i bardzo soczysty. Konsystencją przypomina liczi. Smak mangostan ma słodki - to niesamowite połączenie poziomki z brzoskwinią, ananasem i liczi.



Uwaga! Purpurowa skórka mocno barwi palce i ubrania. Plamy trudno sprać.



Owoce mangostanu są bardzo drogie, głównie dlatego, że drzewa, na których rosną, nie dają wysokich plonów, owocują późno, a same owoce są trudne do przechowywania i transportowania. Najlepiej zatem zjedzcie je od razu po powrocie ze sklepu. W lodówce wytrzymają tylko kilka dni.


Wybierajcie ciemne i jędrne egzemplarze - skórka powinna się lekko uginać pod naciskiem - i te, które mają szypułkę. Miąższ powinien być jasny, bez brązowych plam. Żółtawe segmenty mogą być gorzkie.


Jak dobrać się do owocu mangostanu? Lekko natnijcie skórkę i rozerwijcie, tak by otworzyć owoc.


Najlepiej jeść mangostan po prostu na surowo. Jeśli jednak uda wam się dostać owoce w dobrej cenie, kupcie więcej i zróbcie z nich sok lub przecier. Sprawdzą się też w deserach, napojach i koktajlach. Tajowie używają mangostanu także do wytrawnych dań, dodając owoce np. do curry pod koniec gotowania.


Jeśli jednak chcecie użyć mangostanu w jakiejś potrawie, nie poddawajcie go obróbce cieplnej! Dodajcie do sałatki owocowej (np. z mango, truskawkami i wiórkami kokosowymi). Możecie też podać owoce ze śmietanką kokosową ubitą z odrobiną cukru i soku z limonki. 


Zróbcie granitę mangostanowo-kokosową. Wymieszajcie pulpę z owoców z odrobiną prostego syropu (cukier z wodą w takich samych proporcjach), soku z limonki i mleczka kokosowego. Wstawcie do zamrażarki na 1-2 godziny. Następnie rozdrobnijcie, zeskrobując masę widelcem. Podajcie od razu!


Mangostan możecie też podać z kremem szampańskim. Ubijcie 4 żółtka z 60 g cukru na puszystą masę. Postawcie na garnku z gotującą się wodą i, stale ubijając, wlejcie cienką strużką 200-250 ml szampana. Mieszajcie dalej, aż składniki się połączą, a sos będzie puszysty i lekko zgęstnieje. Wystudźcie i polejcie mangostanowe segmenty. Posypcie poziomkami, jeśli akurat jest na nie sezon.

Zdjęcie BOTTI HM0201 Zdjęcie ZELMER 481.64 Lime Zdjęcie Russell Hobbs 21200-56
BOTTI HM0201 ZELMER 481.64 Lime Russell Hobbs 21200-56
źródło: Okazje.info