Kuchnia serbska, macedońska czy albańska mają wiele cech wspólnych. Łączy je upodobanie do potraw z mięsa przyrządzonego na grillu. Pljeskavice, ćevapi, burek to słynne potrawy przygotowane z mielonym lub siekanym mięsem, najczęściej baranim lub wieprzowym. Potrawy mięsne są często podawane w postaci szaszłyków i zapiekanek z bakłażanem, cukinią, pomidorami i serem. Sery to kolejna cecha charakterystyczna kuchni bałkańskiej. Bułgarskie sery solankowe, twarde sery macedońskie, białe sery owcze lub krowie w smaku zbliżone do greckiej fety podaje się do wielu potraw, między innymi słynnej sałatki szopskiej.

 

Ryby i owoce morza

Na wybrzeżu Chorwacji i Czarnogóry jada się pyszne ryby, głównie szprotki i sardynki, a także owoce morza. Smażone, grillowane, nadziewane słonym serem i szynką lub doprawione czosnkiem. Ryby i owoce morze dodaje się również do spaghetti, risotto lub przyrządza w formie zawiesistego gulaszu.

 

Pikantne dodatki

Zarówno sery, jak i mięso oraz smażone lub grillowane ryby, jada się najczęściej z sosami i gęstymi pastami warzywnymi, przyrządzonymi z grillowanej papryki, pomidorów i bakłażanów z dodatkiem czosnku i ostrych przypraw, takich jak pieprz i chili. W zależności od regionu przygotowuje się je z różnymi dodatkami, na przykład z serem typu feta i orzechami. Sosy i pasty są również często podawane jako przystawka wraz z chlebem lub plackiem pita.

 

We własnej kuchni

Charakterystyczny smak bałkańskich potraw można odtworzyć we własnej kuchni, przygotowując tradycyjne dania, takie jak ćevapeići lub burek z dodatkiem świeżych ziół: mięty, cząbru, tymianku i lubczyku. Pikantną nutę smakową zarówno potraw mięsnych, jak i warzywnych sosów i past, uzyskamy, dodając czosnek, cebulę i chili. To bowiem głównie przyprawy sprawiają, że kuchnia bałkańska jest tak wyrazista i aromatyczna. Ciekawym dodatkiem, który sprawi, że potrawy nabiorą głębi smaku i odpowiedniej ostrości, jest sos słodko-pikantny chili TaoTao. W ofercie tej firmy można również znaleźć inne pikantne sosy (słodki z chili, czosnkowy z chili, czarny z chili, pomidorowy z chili, sos z ananasem i chili), dzięki którym można urozmaicić smak wielu potraw kuchni bałkańskiej.

 

Do karteczek

Burek to jedno z najbardziej popularnych szybkich dań w krajach śródziemnomorskich. Potrawę w kształcie dużego placka sprzedaje się podzieloną na cztery trójkątne porcje.

 

Tajemnicą smaku ćevapeići jest połączenie różnych gatunków mięsa mielonego: wołowego, wieprzowego i jagnięcego.

 

Ćevapeići

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wołowego lub jagnięcego i wieprzowego)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
  • 1 łyzeczka mielonej kolendry
  • sól i pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • słodko-pikantny sos chili TaoTao do podania

 

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek kroimy drobno. Łączymy z mielonym mięsem. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny, słodką i ostrą papryką, kolendrą, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły i utworzyły zwartą masę. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce (można pozostawić na całą noc w lodówce). Z masy formujemy niezbyt grube walce długości palca, zwilżając co jakiś czas dłonie, co zapobiegnie przyklejaniu się do nich mięsa. Układamy na ruszcie piekarnika i pieczemy z włączoną funkcją grilla około 20 minut w temperaturze 180 st.