Składniki

  • 200 g dojrzewającego antrykotu wołowego
  • 1/2 cukinii
  • cebula dymka
  • 2 rzodkiewki (lub więcej jeśli masz ochotę)
  • 50 g mieszanych sałat
  • 1 łyżka musztardy
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Wołowinę wyjmij z lodówki na około 1 godzinę przed planowanym grillowaniem, po prostu natrzyj ją oliwą i odłóż na stół. Cukinię umyj, odkrój końcówki i pokrój w plastry obieraczką. Szczypior z dymki odetnij, cebulę przekrój na pół i posmaruj oliwą. Rzodkiewkę umyj i oczyść.

Na gorącego grilla lub patelnię grillową połóż steka, po 3 minutach przekręć go, tak aby powstała kratka i grilluj go przez kolejne trzy minuty. Obróć stek i dalej grilluj.

Cukinie lekko posmaruj oliwą i grilluj z obu stron, tak samo zrób z dymką.

Zdejmij wołowinę z grilla i odłóż w ciepłe miejsce na 2-3 minuty aby mięso odpoczęło, to sprawi że wszystkie soki w nim pozostaną a mięso będzie bardziej kruche.

Ułóż warzywa na talerzu, obok nich wkomponuj stek, posyp świeżo mielonym pieprzem. Z musztardą smakuje wybornie.

Gotuj zdrowo mniej soli - CisowiankaFot. Materiały partnera