Rapa Nui - tak w dialekcie lokalnym brzmi nazwa Wyspy Wielkanocnej na Pacyfiku. Ma zaledwie 15 km d逝go軼i i 20 kmszeroko軼i i jest jednym z najbardziej oddalonych od cywilizacji miejsc na Ziemi. Odkry j w XVIII wieku holenderski podr騜nik Jacob Roggeveen w Niedziel Wielkanocn, st康 pochodzi jej nazwa. Wyspa s造nie z ogromnych kamiennych pos庵闚 postaci ludzkich zwanych moai. Mieszka na niej oko這 4000 mieszka鎍闚, z czego ju tylko po這wa to rdzenni wyspiarze. Pozostali mieszka鎍y to Chilijczycy - wyspa bowiem nale篡 do Chile.

Szcz窷ciarze, kt鏎ym uda這 si dotrze na wysp i pozna jedno z najbardziej dziewiczych miejsc naszego globu, wspominaj nie tylko urzekaj帷e krajobrazy, ale r闚nie niezapomniany smak soczystych owoc闚 i warzyw, a tak瞠 snuj帷y si po wyspie zapach sma穎nych ryb, kt鏎e piecze si na roz瘸rzonych kamieniach. Lokalna kuchnia bazuje bowiem na rybach i owocach morza. Pikantne nuty smakowe zawdzi璚za za wp造wom ostrej kuchni chilijskiej.

Chc帷 pozna nowe smaki i spr鏏owa potraw inspirowanych kuchni polinezyjsk, spr鏏ujcie na pocz徠ek przygotowa potraw typowo chilijsk - ceviche. Jest to rodzaj lekkiego dania z drobno pokrojon surow ryb, zamarynowan w soku z limonki, z dodatkiem cebuli, ostrych papryczek, awokado i pomidor闚. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi w marynacie, dzi瘯i kt鏎ej ryba nadaje si do jedzenia na surowo i nabiera charakterystycznego smaku.

Mo瞠cie r闚nie poda grillowanego tu鎍zyka z sosem chili albo ryb w marynacie z czosnku, imbiru i kolendry pieczon w mleku kokosowym.

W ofercie TaoTao znajdziecie wszystkie produkty, kt鏎e znakomicie podkre郵 egzotyczny charakter tego typu potraw. Warto si璕n望 zw豉szcza po gam owocowych sos闚 chili z ananasem, z cytryn lub z limonk i kolendr, kt鏎e s doskona造m dodatkiem do pieczonych ryb, mi瘰a i warzyw. Dzi瘯i po陰czeniu sosu chili z nut egzotycznych owoc闚 potrawy nabior wyj徠kowego smaku i aromatu, umo磧iwiaj帷 dalek podr騜 w kulinarnej wyobra幡i.

Sk豉dniki

Spos鏏 przygotowania

Z limonek ocieramy sk鏎k i wyciskamy sok. Wk豉damy do du瞠j miski, a nast瘼nie dodajemy drobno pokrojone szalotki, papryczki, poszatkowan kolendr, sos sojowy, olej sezamowy, sos chili z limonk i kolendr oraz cukier. Dok豉dnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i sol. Do tak sporz康zonej marynaty dodajemy pokrojony w niewielk kostk filet z 這sosia. Ka盥y kawa貫k mi瘰a pokrywamy marynat i odstawiamy na godzin w ch這dne miejsce. Przed podaniem nale篡 pozwoli rybie nabra temperatury pokojowej, co pozwoli w pe軟i doceni jej walory.

Zdj璚ie Tan Viet OCET RY烙WY TAO TAO 150ML Zdj璚ie TAO TAO Sos chi雟ki 950g Zdj璚ie TAO TAO Sos imbirowy z soj 200g
Tan Viet OCET RY烙WY TAO TAO TAO TAO Sos chi雟ki
TAO TAO Sos imbirowy z soj
廝鏚這: Okazje.info