na 4 porcje

 

Beza:

 

Mus:

 

Sposób przygotowania

Robimy bezę

1. Oddzielamy żółtka od białek (żółtka nie będą potrzebne). Do białek dodajemy cukier, ocet winny i szczyptę soli.

 

2. Ubijamy białka na bardzo sztywną pianę. Gotowa piana powinna być lekko błyszcząca.

 

3. Ubite białka przekładamy do szprycy lub woreczka z odciętą końcówką. Wyciskamy bezy na wyłożoną pergaminem blachę, formując małe, spiczaste stożki. Pieczemy (suszymy) 6 godzin w 60°C.

 

Robimy mus chałwowy: połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - wrzucamy do miseczki, którą stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (na małym ogniu). Dodajemy pokruszoną chałwę i 100 ml śmietanki, mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Przekładamy do większej miski i studzimy. Resztę śmietanki* ubijamy na sztywno i łączymy z masą. Gotowy mus przekładamy do szprycy i wyciskamy na talerz w taki sposób, aby powstał wałek o średnicy 2 cm. Do musu przyklejamy upieczone beziki.

 

Uwagi
* Przed ubijaniem śmietankę warto dobrze schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
* Mocną słodycz deseru można przełamać, podając go z owocami, Najlepiej kwaśnymi. teraz mogą to być np. ziarenka granatu lub plasterki kiwi, a w sezonie letnim - czarne i czerwone porzeczki albo jagody.

 

Adam Adamczak - Kucharz Roku 2013, zastępca szefa kuchni w poznańskiej restauracji Concordia TasteAdam Adamczak - Kucharz Roku 2013, Fot. Agata Jakubowska

 

 

 

Miesięcznik KUCHNIA zaprasza młodych i zdolnych kucharzy do udziału w kolejnej edycji plebiscytu

ZOSTAŃ KUCHARZEM ROKU 2014