Powidła, dżemy, kompoty, konfitury - właśnie teraz jest czas na zamykanie truskawek w słoiki, by delektować się nimi zimą. Może i jest przy nich trochę roboty, ale niech się sklepowe przetwory schowają! Dodatki to kwestia smaku i upodobań. Ważne, by zadbać o higienę pracy. Słoiki i zakrętki muszą być czyste i wygotowane, a najlepiej zaopatrzyć się w nowe.



Dżem truskawkowy na miodzie

Składniki:

1 kg truskawek
250 g cukru
5 łyżek miodu
cytryna

Przygotowanie:

Wybierz najciemniejsze, najbardziej dojrzałe truskawki. Umyte owoce zasyp cukrem i zostaw na kilka godzin, niech puszczą sok. Gotuj 10-15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj miód i sok z cytryny. Ponownie zagotuj często mieszając, aż masa zgęstnieje. Przekładaj do czystych słoików, układaj je dnem do góry.

Konfitura truskawkowa (przepis babci Irenki)

Składniki:

Na każdy kilogram truskawek potrzeba ok. 1 kg cukru
spirytus (wystarczy 200 ml)
rum (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyte i osuszone owoce układaj warstwami na przemian z cukrem. Każdą warstwę skrop spirytusem i odstaw na kilkanaście godzin (na noc). Smaż na maleńkim ogniu przez kolejne 3-4 dni, aż masa zgęstnieje. Staraj się nie mieszać, delikatnie potrząsaj rondlem, uważaj jednak, żeby nie przypalić. Kiedy sok całkiem odparuje, przełóż konfiturę do czystych słoików, do każdego wlej łyżeczkę rumu (opcjonalnie).

Klasyczny kompot truskawkowy

Na każdy kilogram owoców potrzebujesz ok. pół kilograma cukru. Wybierz twarde owoce, nie mogą być przejrzałe. Ułóż je na przemian z cukrem w dużym garze na noc. Wyłów owoce z syropu i umieść je w wyparzonych słojach, a syrop zagotuj i zalej owoce w słoikach do 3/4 ich wysokości. Szczelnie zamknięte słoje pasteryzuj nie dłużej niż 7 minut.

Truskawkowe chipsy

Z 2 kg truskawek uzyskasz ok. 150-200 g chipsów

Składniki:

2 kg truskawek
szklanka wody
szklanka cukru

Przygotowanie:

Opłucz truskawki w bardzo zimnej wodzie, natychmiast odsącz i osusz papierem. Pokrój je w 2-, 3-mm plastry i na 25 minut zanurz w ugotowanej i ostudzonej cukrowej wodzie (na szklankę wody szklanka cukru). Wyłóż delikatnie na papier do pieczenia i susz w piekarniku w temperaturze 50-60 st. C przez dwie godziny. Nie powinny się kleić, ale też nie mogą stracić elastyczności.

Konfitura truskawkowa do mięsa

Składniki:

1 kg truskawek
ok. 1 kg cukru
ćwierć szklanki zielonego pieprzu w ziarnach
skórka tarta z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut, delikatnie mieszając. Przełóż do słoików i pasteryzuj 15-20 minut.

Przecier truskawkowo-agrestowy

Składniki:

Na 1 kg truskawek wystarczy 750 g agrestu

Zagotuj pół litra wody, wrzuć agrest i gotuj na małym ogniu aż owoce zmiękną. Dodaj owoce, gotuj jeszcze chwilę i zblenduj całość. Gorącym przecierem napełniaj słoiki. Pasteryzuj 20-25 minut.

Marmolada truskawkowa

Składniki:

Na 1 kg owoców potrzebujesz niecałe pół kilograma cukru. Truskawki zblenduj, podziel na trzy części i gotuj każdą z nich do czasu aż odparuje woda, mieszając drewnianą łopatką. Następnie połącz trzy części, wymieszaj i dodaj cukier. Gotuj aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorącą marmoladą napełnij słoiki, pasteryzuj 10 minut.