W zio這lecznictwie wykorzystuje si ca陰 ro郵in - korze, kwiaty i li軼ie. Korze jest 廝鏚貫m 豉two przyswajalnych soli mineralnych, a w szczeg鏊no軼i potasu. Li軼ie zawieraj flawonoidy, flenolokwasy oraz karotenoidy oraz potas, magnez, krzem i witaminy C i B. Kwiaty maj podobn ilo嗆 substancji czynnych co li軼ie, zawieraj za to wi璚ej olejku eterycznego.



Wino z mniszka lekarskiego:

3 litry kwiat闚 mlecza
3 litry wody
1 kg cukru
gar嗆 rodzynek
3 cytryny pokrojone w plastry, ze sk鏎 (mo積a je zast徙i pomara鎍zami)

Kwiaty zala trzema litrami wrz帷ej wody i zostawi na 24 godziny. Odcedzi, doda cukier, rodzynki i cytryn, i zostawi w g御iorku na trzy tygodnie w ciemnym miejscu, co jaki czas mieszaj帷. Po tym czasie wino zla do butelek i lekko zamkn望, a po sze軼iu tygodniach przecedzi i mocno zakorkowa.

Przepis z notatnika kole瘸nki

Sa豉tka ze 鈍ie篡ch li軼i mniszka

400 g listk闚 mniszka
2 kromki chleba tostowego
gruby plaster w璠zonego boczku
2 造磬i margaryny
z帳ek czosnku
造磬a octu z czerwonego wina
3 造磬i oliwy
s鏊, pieprz

Oliw wymiesza z octem, przyprawi sol i pieprzem. Listki mniszka umy, osuszy, wi瘯sze poprzekrawa. Boczek pokroi w s逝pki, zrumieni na patelni. Z chleba odkroi sk鏎k, mi捫sz pokroi w kostk. Czosnek obra, drobno pokroi. Margaryn rozgrza na patelni, wrzuci czosnek, podsma篡, po chwili wrzuci kostki chleba i sma篡 je do zrumienienia. Listki mniszka roz這篡 na talerze, pola sosem, na wierzch wy這篡 gor帷e skraweczki boczku i grzanki.

Przepis z babuni-blog49.blog.onet.pl

Sok na brodawki i kurzajki z li軼i i korzenia

Li軼ie i korzenie dok豉dnie umy pod bie膨c wod, osuszy i przepu軼i przez sokowir闚k lub rozetrze mikserem, a nast瘼nie wycisn望 sok. Mo積a nim smarowa kurzajki, mo積a te pi po 造盧e dwa-trzy razy dziennie przy niestrawno軼i lub niewydolno軼i w徠roby, nerek i p璚herzyka 鄴販iowego; ma r闚nie dzia豉nie oczyszczaj帷e. Sok mo積a utrwali spirytusem w proporcjach 5:1 (na 5 cz窷ci soku 1 cz窷 spirytusu) i przechowywa w lod闚ce.

Przepis z portalu poznajziola.pl

Syrop zwany miodem z mniszka

350 鄴速ych kwiat闚 mniszka (bez 這dyg)
nieca造 1 litr przegotowanej wody
1 du瘸 cytryna
1 kg cukru

Kwiaty wrzucamy do garnka, zalewamy wod i odstawiamy na trzy-cztery godziny. Nast瘼nie do kwiatk闚 dorzucamy umyt, pokrojon ze sk鏎k cytryn i powoli gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny w ch這dne miejsce. Po tym czasie kwiaty i cytryn przecedzamy przez tetrow pieluszk lub gaz. Do p造nu wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok. dwie godziny, co jaki czas mieszaj帷 - do momentu, w kt鏎ym powstanie syrop. Gor帷y mi鏚 rozlewamy do wyparzonych s這ik闚, dobrze zakr璚amy. S這iki odstawiamy odwr鏂one do g鏎y dnem do ostygni璚ia. Syrop mo積a u篡wa przez kilka miesi璚y. Stosujemy go na przezi瑿ienia, na wspomaganie pracy nerek i w徠roby, oczyszczenie sk鏎y lub jako s這dk polew do ciast, nale郾ik闚, lod闚 czy racuch闚.

Przepis z bloga poezja-smaku.pl

UWAGA! Syrop i sok z mniszka lekarskiego nie s wskazane dla os鏏, kt鏎e maj problemy z wrzodami i nadkwa郾o軼i 穎陰dka. Z porady lekarza powinny skorzysta tak瞠 osoby cierpi帷e na niedro積o嗆 jelit czy dr鏬 鄴販iowych.

Naw霩 z mniszka

Trzy ca貫 mlecze wk豉damy do wiadra, zalewamy litrem gor帷ej wody, przykrywamy i parzymy przez 30 minut. Po tym czasie przecedzamy, ch這dzimy i od razu podlewamy ro郵iny. Mniszek jest dobrym 廝鏚貫m miedzi.

Przepis z bloga ziolowyzakatek.pl