W zio³olecznictwie wykorzystuje siê ca³± ro¶linê - korzeñ, kwiaty i li¶cie. Korzeñ jest ¼ród³em ³atwo przyswajalnych soli mineralnych, a w szczególno¶ci potasu. Li¶cie zawieraj± flawonoidy, flenolokwasy oraz karotenoidy oraz potas, magnez, krzem i witaminy C i B. Kwiaty maj± podobn± ilo¶æ substancji czynnych co li¶cie, zawieraj± za to wiêcej olejku eterycznego.



Wino z mniszka lekarskiego:

3 litry kwiatów mlecza
3 litry wody
1 kg cukru
gar¶æ rodzynek
3 cytryny pokrojone w plastry, ze skór± (mo¿na je zast±piæ pomarañczami)

Kwiaty zalaæ trzema litrami wrz±cej wody i zostawiæ na 24 godziny. Odcedziæ, dodaæ cukier, rodzynki i cytrynê, i zostawiæ w g±siorku na trzy tygodnie w ciemnym miejscu, co jaki¶ czas mieszaj±c. Po tym czasie wino zlaæ do butelek i lekko zamkn±æ, a po sze¶ciu tygodniach przecedziæ i mocno zakorkowaæ.

Przepis z notatnika kole¿anki

Sa³atka ze ¶wie¿ych li¶ci mniszka

400 g listków mniszka
2 kromki chleba tostowego
gruby plaster wêdzonego boczku
2 ³y¿ki margaryny
z±bek czosnku
³y¿ka octu z czerwonego wina
3 ³y¿ki oliwy
sól, pieprz

Oliwê wymieszaæ z octem, przyprawiæ sol± i pieprzem. Listki mniszka umyæ, osuszyæ, wiêksze poprzekrawaæ. Boczek pokroiæ w s³upki, zrumieniæ na patelni. Z chleba odkroiæ skórkê, mi±¿sz pokroiæ w kostkê. Czosnek obraæ, drobno pokroiæ. Margarynê rozgrzaæ na patelni, wrzuciæ czosnek, podsma¿yæ, po chwili wrzuciæ kostki chleba i sma¿yæ je do zrumienienia. Listki mniszka roz³o¿yæ na talerze, polaæ sosem, na wierzch wy³o¿yæ gor±ce skraweczki boczku i grzanki.

Przepis z babuni-blog49.blog.onet.pl

Sok na brodawki i kurzajki z li¶ci i korzenia

Li¶cie i korzenie dok³adnie umyæ pod bie¿±c± wod±, osuszyæ i przepu¶ciæ przez sokowirówkê lub rozetrzeæ mikserem, a nastêpnie wycisn±æ sok. Mo¿na nim smarowaæ kurzajki, mo¿na te¿ piæ po ³y¿ce dwa-trzy razy dziennie przy niestrawno¶ci lub niewydolno¶ci w±troby, nerek i pêcherzyka ¿ó³ciowego; ma równie¿ dzia³anie oczyszczaj±ce. Sok mo¿na utrwaliæ spirytusem w proporcjach 5:1 (na 5 czê¶ci soku 1 czê¶æ spirytusu) i przechowywaæ w lodówce.

Przepis z portalu poznajziola.pl

Syrop zwany miodem z mniszka

350 ¿ó³tych kwiatów mniszka (bez ³odyg)
nieca³y 1 litr przegotowanej wody
1 du¿a cytryna
1 kg cukru

Kwiaty wrzucamy do garnka, zalewamy wod± i odstawiamy na trzy-cztery godziny. Nastêpnie do kwiatków dorzucamy umyt±, pokrojon± ze skórk± cytrynê i powoli gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny w ch³odne miejsce. Po tym czasie kwiaty i cytrynê przecedzamy przez tetrow± pieluszkê lub gazê. Do p³ynu wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok. dwie godziny, co jaki¶ czas mieszaj±c - do momentu, w którym powstanie syrop. Gor±cy miód rozlewamy do wyparzonych s³oików, dobrze zakrêcamy. S³oiki odstawiamy odwrócone do góry dnem do ostygniêcia. Syrop mo¿na u¿ywaæ przez kilka miesiêcy. Stosujemy go na przeziêbienia, na wspomaganie pracy nerek i w±troby, oczyszczenie skóry lub jako s³odk± polewê do ciast, nale¶ników, lodów czy racuchów.

Przepis z bloga poezja-smaku.pl

UWAGA! Syrop i sok z mniszka lekarskiego nie s± wskazane dla osób, które maj± problemy z wrzodami i nadkwa¶no¶ci± ¿o³±dka. Z porady lekarza powinny skorzystaæ tak¿e osoby cierpi±ce na niedro¿no¶æ jelit czy dróg ¿ó³ciowych.

Nawóz z mniszka

Trzy ca³e mlecze wk³adamy do wiadra, zalewamy litrem gor±cej wody, przykrywamy i parzymy przez 30 minut. Po tym czasie przecedzamy, ch³odzimy i od razu podlewamy ro¶liny. Mniszek jest dobrym ¼ród³em miedzi.

Przepis z bloga ziolowyzakatek.pl