Ale nie o witaminy w tych starych, zeszłorocznych ziemniakach chodzi, bo to co w nich najcenniejsze to białko i sole mineralne znajdujące się tuż pod skórką. Ale o tym powinniśmy wiosną zapomnieć! Jeżeli ziemniaki kiełkują i są zielone pod skórką trzeba je obierać możliwie najgrubiej. W zielonej części znajduje się toksyczna solanina. Ból głowy czy żołądka, poważne zatrucia układu pokarmowego, artretyzm, to tylko niektóre z objawów spożycia solaniny, bo znane są przypadki śmiertelnego zatrucia zzieleniałym ziemniakiem.



Nie ma żartów, trzeba uważać, ziemniaki obierać grubo, a wodę po ich gotowaniu wylewać. Warto też zastanowić się nad pieczeniem ziemniaków w foli aluminiowej, w mundurkach. Bo przecież nie zawsze zazielenienie, czyli solaninę można zauważyć.

Ale nie zapominajmy o ziemniakach zeszłorocznych. Do wielu dań, jak np. placki ziemniaczane, babka czy kiszka ziemniaczana, omlety z ziemniakami, suflety itd. te zeszłoroczne będą idealne.

Tortilla po chłopsku - tortilla a la paisana

6 jaj
25 dag ziemniaków
pół szklanki oliwy
1 cebula
sól

Umyj i dokładnie obierz ziemniaki, pokrój je w cienkie plastry. Cebulę drobno posiekaj i smaż Kiedy zmięknie dodaj ziemniaki i uduś je do miękkości.

W misce roztrzep jaja z solą, wymieszaj je z uduszonymi ziemniakami i wlej całość na patelnię. Smaż omlet z każdej strony do zarumienienia.

Ziemniaki duszone z rozmarynem

Francuzi uwielbiają to danie i choć pochodzi z chłopskiej biednej kuchni twierdzą, że tak przyrządzone ziemniaki do złudzenia przypominają karczochy

1 kg ziemniaków
3 pory
3 łyżki masła
1 1 szklanki mleka
2 łyżki rozdrobnionego, świeżego rozmarynu
Sól i biały pieprz do smaku

Ziemniaki dokładnie obierz, opłucz i pokrój w słupki, następnie posól. Białe części pora pokrój w talarki. W rondlu zalej ziemniaki gorącym mlekiem i duś a po 20 minutach dodaj pory, dopraw pieprzem i rozmarynem. Duś wszystko pod przykryciem, ale uważaj żeby warzywa się nie rozpadły.

Francuskie placki ziemniaczane - galettes lorraines

Ziemniaki, wystarczy kilogram dokładnie obierz, opłucz i utrzyj na grubej tarce, dodaj 2 jaja (ubij je wcześniej), 2 łyżki śmietany, sól i pieprz. Francuzi zalecają placki z ziemniaków smażyć na smalcu, osobiście też tak uważam, ale jeśli nie chcecie używać takiego tłuszczu, smażcie je na bardzo rozgrzanej oliwie lub oleju, wystarczy 5 minut z każdej strony. Usmażone możesz włożyć do nagrzanego piekarnika, niech dojdą. Podawaj z michą zielonej surówki i jogurtem bałkańskim.

Babka ziemniaczana - torta do patate

Ta włoska, pochodząca z Trydentu babka ziemniaczana niewiele rożni się od naszej podlaskiej babki. Może tylko tym, że jest od niej dużo prostsza.

8 dużych ziemniaków
3 łyżki mąki
smalec lub olej
sól

Dokładnie obrane i umyte ziemniaki utrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z mąką i solą i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Piecz w 200 st. C przez ok. 40 minut. Na wierzchu ma powstać złota, chrupiąca skórka. Jedz z surówkami lub z kiszoną kapustą.