To danie pochodzi z Węgier, gdzie uznawane jest za narodową chlubę. Najczęściej składa się z mięsa, cebuli i papryki. Węgrzy przyrządzają go z wołowiny, cielęciny, baraniny, kurczaka, ale też z ryb, dzika, sarny i królika.

Zanim gulasz stał się perłą kuchni węgierskiej, przez wieki był podstawowym daniem pasterskim i chłopskim. Kawałki mięsa smażyło się z cebulą na słoninie. Dopiero gdy papryka zawitała do Europy i z czasem podbiła Wielką Węgierską Nizinę, gulasz wszedł na weselne stoły chłopskie, a wkrótce na arystokratyczne.

Uwielbiam gulasze przyrządzane na węgierską modłę, pachnące kminkiem i papryką. Lubię też staropolską wersję z grzybami. Jako że jestem wielkim fanem podrobów, nie pogardzę hiszpańskim gulaszem z serc jagnięcych lub cielęcych. Kiedy nie mam ochoty na mięso, przyrządzam gulasze warzywne. Każda z tych opcji pomaga mi w cieple przeżyć zimę, działa lepiej niż najcieplejszy sweter.



Przepis na zupę gulaszową Kolożwarską

Składniki na zupę gulaszową
- 1 kg wołowiny (najlepiej mostku lub pręgi)
- 10 dag smalcu (może być masło, ale oryginalnie do obsmażenia mięsa używa się smalcu lub słoniny)
- 2-3 cebule
- 2-3 pomidory
- 1/2 kg ziemniaków
- 2-3 papryki, najlepiej zielona i czerwona
- 1/2 kg włoskiej kapusty
- 20 g słodkiej papryki
- estragon, kminek, pieprz i sól do smaku

Przygotowanie zupy gulaszowej
Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem, papryką, estragonem i kminkiem i smaż na smalcu aż się zarumieni. Dodaj poszatkowaną cebulę i duś na niewielkim ogniu pod przykryciem, co pewien czas podlewając wodą, ale nie za dużo.

Paprykę natrzyj oliwą i solą. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenie i piecz ok. 25 minut aż skórka zacznie się przypalać i pękać. Gorącą zawiń w folię aluminiową, kiedy przestygnie, skórka zejdzie bez trudności.

Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodaj ziemniaki i pomidory pokrojone w dużą kostkę, poszatkowaną kapustę i upieczoną paprykę. Zalej wszystko wodą. Dopraw do smaku solą, kminkiem i estragonem i gotuj na niewielkim ogniu aż składniki będą miękkie. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Przepis na gulasz z grzybami

Składniki gulaszu z grzybami-
60-70 g mięsa gulaszowego (wołowina i wieprzowina) -
1 duża cebula -
garść suszonych grzybów -
2-3 rozgniecione ziarna jałowca -
2-3 ziarna ziela angielskiego-
1 liść laurowy-
sól, pieprz, słodka papryka i tymianek do smaku-
smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie gulaszu z grzybami
Grzyby namocz i zostaw na co najmniej godzinę, wody nie wylewaj. Mięso pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż na patelni, dodaj cebulę pokrojoną w pióra.

Kiedy mięso będzie rumiane, przełóż je do garnka, dodaj posiekane grzyby i wodę z ich moczenia, rozgnieciony jałowiec, listek laurowy, ziele i tymianek. Duś pod przykryciem )możesz podlewać wodą lub rosołem). Kiedy mięso będzie miękkie, a sos gęsty, podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Przepis na hiszpański gulasz z serc

Składniki gulaszu hiszpańskiego
- 750 g serc cielęcych lub jagnięcych (mogą być drobiowe)
- 1 szklanka mleka
- 300 g pomidorów
- 300 g czerwonej papryki
- 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 150 g twardego, ostrego sera
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie gulaszu hiszpańskiego
Umyte i pokrojone w kostkę serca namocz na 2-3 godziny w mleku. Osuszone, bez twardych części (dokładnie je wykrój!) zalej szklanką wody, dodaj sól, pieprz i łyżkę masła. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem około półtorej godziny, w razie potrzeby podlewając wodą. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w dużą kostkę i dodaj z papryką do serc. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i musztardą, wsyp tarty ser i wlej do garnka. Gotuj pod przykryciem aż wszystko zmięknie. Podawaj z kaszą gryczaną lub ryżem i zielonym groszkiem.

Przepis na pikantny gulasz z soczewicy

Pikantny gulasz z soczewicy - składniki
- 2 szklanki soczewicy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, kumin
- masło do smażenia

Przygotowanie pikantnego gulaszu z soczewicy
Umytą soczewicę zalej wodą i zostaw na noc. Cebulę drobno posiekaj, marchewkę i jabłka pokrój w drobne słupki, skrop sokiem z cytryny. Soczewicę osącz na sicie. W rondlu rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj marchew, jabłka i smaż wszystko 3-4 minuty. Dodaj soczewicę i smaż kolejne 3-4 minuty. Wlej bulion, przypraw solą, pieprzem i kuminem. Curry wymieszaj ze śmietaną, dodaj do całości, dokładnie wymieszaj, przykryj i duś aż soczewica zmięknie. Podawaj z brązowym ryżem i zieleniną.

Zobacz także przepis na rozgrzewający gulasz Jakuba Kuronia