To wyśmienite postne danie jest najpopularniejsze w okolicach Krakowa i Częstochowy, gdzie od wieków uprawia się groch i kisi kapustę. Prostszej potrawy nie znam. Jednak żeby naprawdę smakowała, potrzebna jest doskonała, jędrna i pachnąca kiszona kapusta oraz łuskany groch z dobrego, sprawdzonego źródła. Nie można się nią objadać, bo jest naprawdę ciężkostrawna, ale nie wyobrażam sobie smażonego karpia z ziemniaczkami bez odrobiny parującej kapusty z grochem. Smakuje najlepiej, gdy przygotuje się ją parę dni przed wigilijną kolacją.



Przepis na groch z kapustą

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
30-40 dag grochu łuskanego
1 szklanka suszonych grzybów
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz i sól


Przygotowanie:

Groch wypłucz, namocz na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotuj go w tej samej wodzie, ale nie w wielkiej ilości. Po upływie pół godzinie posól, ale nie za dużo. Groch ma być miękki, ale nie powinien się rozpadać. Odlej wolę. Grzyby namocz na kilka godzin. Pokrojoną cebulę usmaż na patelni. Jeśli kapusta jest zbyt twarda, odciśnij z niej sok. Poszatkuj, dolej wodę, przyprawy, grzyby, usmażoną cebulę i gotuj na niewielkim ogniu godzinę. Na sam koniec dodaj groch, wymieszaj i podawaj na gorąco. Do kapusty możesz wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, a cebulę przesmażyć z pieczarkami.