Tradycyjny przepis na piernik długo dojrzewający

Oto wypróbowany przepis Hanny Szymanderskiej, ale podobny znajdziecie w każdym opracowaniu kuchni staropolskiej. Warrto spróbować po piernik dojrzewający to jedno z najpyszniejszych ciast świątecznych, ale podawać do można przez cały rok.



Składniki na piernik długo dojrzewający

  • 500 g miodu,
  • 2 szklanki cukru,
  • kostka masła,
  • kg mąki,
  • 3 jaja,
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 torebki przyprawy korzennej do pierników,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze,
  • 3-4 drobno posiekane figi, daktyle,
  • 2-3 łyżki posiekanych migdałów, powidła do przekładania piernika.


Piernik długo dojrzewający - przygotowanie

Miód, masło i cukier podgrzewajcie wolno na małym ogniu. Kiedy zawrze, odstawcie do przestudzenia. Do letniej masy na piernik długo dojrzewający powoli i stopniowo dodajcie mąkę, jajka, rozpuszczoną w 1/4 szklanki przegotowanego, ale ostudzonego mleka sodę i przyprawę korzenną. Cały czas wyrabiajcie ciasto (możecie zacząć mikserem, później łyżką i ręką). Dodajcie bakalie i wyrabiajcie jeszcze długo.

Ciasto przełóżcie do kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykryjcie lnianą ściereczką i odstawcie w chłodne miejsce (może być dolna półka lodówki, zimna spiżarnia, piwnica) na 2-3 tygodnie.

Gdy ciasto na piernik dojrzeje...

Podzielcie je na 3-4 równe części. Każdy rozwałkujcie na placuszki (1,5-2 cm) wielkości blaszki. Pieczcie każdy piernikowy placek oddzielnie, w 160-180 stopniach, ok. pół godziny. Nie wyjmujcie ciasta zbyt szybko z gorącej blaszki, odczekajcie kilka minut, nie będzie się kruszył.

Po ostudzeniu poszczególne placki piernika przekładajcie lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Ułóżcie na desce, przykryjcie arkuszem papieru i drugą deską. Na to coś ciężkiego, np. garnek z wodą. Odstawcie w chłodne miejsce na 3-4 dni aż piernik skruszeje. Trzeba go zabezpieczyć, by nie wysechł, np. owinąć papierem śniadaniowym.

Tak właśnie przygotowaliście piernik długodojrzewający.

Podziel się tym przepisem z innymi! Udostępnij go na Facebooku!


Zobacz też: Kuba Kuroń gotuje. Żeby twoje Święta były wesołe, gotowanie zaplanuj już teraz. Kalendarz przygotowań