Składniki

 

Sposób przygotowania

Masło podgrzewamy do momentu, aż odparuje cały mleczny płyn. Przecedzamy i odstawiamy, by ostygło do temperatury 30-35°C.

Sos holenderskiFot. Jacek Ura

W tym czasie zagotowujemy białe wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Odparowujemy płyn o 70%, przecedzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a potem rondelek stawiamy na drugim rondelku wypełnionym gotującą się wodą. Dodajemy żółtka i, podgrzewając na parze, ubijamy.

Sos holenderskiFot. Jacek Ura

Ubijamy do czasu, aż powstanie piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką. Sos podajemy natychmiast. Uwaga: sosu nie można schładzać i ponownie podgrzewać, bo się po prostu zważy.

Sos holenderskiFot. Jacek Ura