(na 2 litry rosołu)

 

Składniki

 

1 pęczek włoszczyzny:

 

Sposób przygotowania

1. Kurczaka i wołowinę kroimy na kawałki i myjemy pod zimną bieżącą wodą.

2. Obraną cebulę obieramy, kroimy na połówki i przypiekamy na patelni (bez tłuszczu) lub nad gazem.

3. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby w całości zostało przykryte. Dodajemy obrane i umyte warzywa. Dodajemy także sól i kilka ziaren pieprzu.

 

Fot. Jarosław Madejski

 

4. Powoli podgrzewamy, ale tak, by przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkakrotnie zdejmujemy łyżką powstającą na powierzchni pianę, by zapobiec mętnieniu rosołu.

5. Rosół gotujemy na maleńkim ogniu 3-6 godzin, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Pod koniec gotowania wkładamy na kilka minut (na sitku) umytego pomidora.

6. Smak rosołu będzie bardziej interesujący, jeżeli do wywaru dodamy 1 goździk lub kilka ziaren kopru włoskiego. Podajemy go na talerzach lub w bulionówkach.

 

Fot. Jarosław Madejski