Danie dla 4 osób

Składniki:

4 flądry, 2 łyżki masła, 2 szklanki wytrawnego cydru, 2 łyżki ziół posiekanych niezbyt drobno i 1 łyżeczka drobno posiekanych (estragon, pietruszka, mięta), 2 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z opłukanych fląder usuwamy skórę i wkładamy je do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Posypujemy 2 łyżkami grubo krojonych ziół, zalewamy cydrem, solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Po 10 minutach zalewamy śmietanką. Pieczemy jeszcze 5 min. Ryby układamy na gorącym półmisku, polewamy wytworzonym w czasie pieczenia sosem i posypujemy drobno posiekanymi ziołami.