(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Comber myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błon za pomocą cienkiego noża (ścinki pozostawiamy).

 

Fot. Jarosław Madejski

Obkładamy mięso posiekanymi szalotkami, czosnkiem i ziołami. Oprószamy mielonym pieprzem i solą morską, skrapiamy oliwą. Wkładamy do lodówki co najmniej na 4 godziny.

 

Fot. Jarosław Madejski

Po tym czasie przesmażamy mięso z każdej strony na mocno rozgrzanej oliwie. Smażenie zamyka pory w mięsie, dzięki czemu podczas pieczenia nie wypłyną z niego soki. Przed wysychaniem w trakcie pieczenia zabezpiecza także warstwa tłuszczu na mięsie. Obsmażony comber wkładamy do naczynia żaroodpornego kością do góry. Pieczemy 20 minut w 200°C. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa wrzucamy ścinki z czyszczenia jagnięciny oraz pokrojoną w plastry marchewkę.

 

Fot. Jarosław Madejski

Smażymy na dużym ogniu, zlewamy tłuszcz, a na patelnię wlewamy czerwone wino, chwilę gotujemy i dodajemy 1/3 szklanki wody. Gotujemy dalej, aż odparuje 2/3 płynu. Przecieramy sos przez sitko, dodajemy listki tymianku i zagęszczamy dodawanym po kawałeczku zimnym masłem, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczoną jagnięcinę podajemy z sosem.

 

Fot. Jarosław Madejski