(dla 5-6 osób)
Składniki
- 1 duży (2 kg) kurczak
Marynata:
- 2 pokrojone w plastry marchewki
- 2 pokrojone w plastry cebule
- 1 pokrojony w cząstki pomidor
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanej natki
- 20 ziaren czarnego pieprzu
- 2 butelki (najlepiej bordeaux) czerwonego wina
- 60 ml winiaku
- 60 ml oleju
Dodatki:
- 100 g masła
- 6 łyżek oleju
- 40 g mąki
- sól
- 250 g marynowanych cebulek
- 1 łyżka cukru
- pieprz, sól
- 300 g małych pieczarek
- 250 g plastrów wędzonego boczku
Sposób przygotowania
Kurczaka dzielimy na kawałki: piersi i udka na pół, oddzielnie skrzydełka. Przygotowujemy marynatę, mieszając jej składniki, zanurzamy w niej kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na 12 godz. Dzięki marynowaniu w czerwonym winie mięso nasyci się jego aromatem, skruszeje i nabierze miękkości. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, osuszamy (marynatę zachowujemy).
Fot. Jarosław Madejski
Obsmażamy w brytfannie lub na głębokiej patelni na maśle z olejem. Wrzucamy warzywa i zioła wyłowione z marynaty, smażymy 5 minut. Dodajemy mąkę i dusimy 2 minuty. Wlewamy płyn z marynaty, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 220°C. W tym czasie wrzucamy na patelnię marynowaną cebulkę, zalewamy wodą i doprawiamy łyżką cukru, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości, aż woda odparuje. Pieczarki kroimy w ćwiartki, obsmażamy na maśle i dusimy, doprawiając do smaku. Kiedy woda z pieczarek odparuje, mieszamy je z cebulką. Bekon kroimy w paski, obsmażamy na skwarki i dodajemy do cebulek z pieczarkami.
Fot. Jarosław Madejski
Wyjmujemy kurczaka z brytfanny. Powstały płyn przecedzamy, warzywa przecieramy, a potem dodajemy do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Wkładamy kurczaka do brytfanny, zalewamy mieszaniną warzywno-pieczarkową. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Fot. Jarosław Madejski