(dla 4 osób)

 

Ciasto ptysiowe:

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny lub masła
  • 6-8 jajek
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

1. Zimną wodę lekko solimy i wrzucamy do niej masło. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy

2. Nie przerywając gotowania, wsypu-jemy do garnka mąkę i szybko mieszamy

3. Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy ciasto, aż utworzy się gładka masa

4.Kiedy ciasto lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka (po jednym) i mieszamy masę

5. Tak wygląda gotowe ciasto ptysiowe. Nie może się rwać, ani spływać po łyżce

6. Z ciasta szprycujemy na blachę ptysie i pieczemy przez 15 min w temp. 180°C

Pieczemy ptysie według instrukcji i suszymy je 10 minut w temp. 150°C, uchylając drzwiczki piekarnika. Z kaczki wycinamy piersi i udka, z korpusu i skóry gotujemy bulion. Smażymy cebulę z posiekanymi warzywami, dorzucamy rozdrobnione zioła i pokrojoną kaczkę. Kiedy wszystko się podsmaży, dodajemy wino, pokrojone jabłka i dusimy godzinę, podlewając bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz karmelem z cukru i octu. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy bułki i wątróbkę. Kiedy wątróbka się udusi, oddzielamy mięso kaczki od kości, wszystko dwukrotnie mielemy i dodajemy jajka. Masę przekładamy do formy i pieczemy 30-40 minut w kąpieli wodnej, w temp. 150°C. Gdy farsz przestygnie, nadziewamy nim ptysie. Podajemy je na plasterkach truskawek i liściach sałaty skropionej winegretem.

 

Radzi Witek Iwański laureat pierwszej edycji naszego plebiscytu "Kucharz-odkrycie roku"