Pamiętam, kiedy pierwszy raz jadłam summer pudding - magiczny deser z leśnych owoców zamkniętych w otoczce z... chleba. Wiem, to połączenie brzmi bardzo angielsko, czyli ohydnie, ale zapewniam, że to jeden z najpyszniejszych deserów, jakich próbowałam w życiu. Robi się go tak: miseczkę średniej wielkości o okrągłym dnie obkłada się kromkami chleba tostowego bez skórki (ja używam chałki, ponieważ uważam, że jest smaczniejsza). Do środka wkłada się mieszankę leśnych owoców lekko obgotowanych z cukrem, tak by puściły sok. Na końcu wszystko przykrywa się kolejnym kawałkiem chleba, mocno przyciska talerzem i odstawia na jedną noc do lodówki. Potem delikatnie wyjmuje się z formy przesiąkniętą sokiem bombę owocową i podaje się ją z gęstą śmietaną.

 

Summer pudding został podobno wymyślony w XIX wieku jako dietetyczne danie dla osób, które nie mogły spożywać ciężkostrawnych deserów z dużą ilością ciasta i kremu. Wówczas miał jeszcze niezbyt apetyczną nazwę hydropathic pudding - deser wodoleczniczy. Dopiero później wszedł na stałe do kanonu dań kuchni angielskiej.
Jak każda klasyczna potrawa, pudding ten ma setki odmian - każde domostwo proponuje swoją wariację na temat. Mnie wyjątkowo smakuje wersja znanej brytyjskiej szefowej kuchni i dziennikarki Sybil Kapoor. W swoim przepisie używa odrobiny creme de cassis, czyli likieru z czarnych porzeczek. Alkohol znakomicie podbija smak owoców.


Mam też drugi ulubiony letni deser. To wariant crumble'a, czyli owoców zapiekanych pod kruszonką. Świetnie przyrządzała go zawsze Nika Hazelton, jedna z najlepszych autorek kulinarnych, które w życiu poznałam; wiele jej zawdzięczam. Przepis, który podaję, pochodzi właśnie z jej książki ?American Home Cooking?. Nika była akurat w trakcie jej pisania, gdy mieszkałam u niej w Nowym Jorku na początku lat 80.

Testowała wtedy swoje przepisy, a ja siłą rzeczy robiłam za królika doświadczalnego - przyjemne zajęcie, szczególnie jeśli próbujesz takich deserów. W przypadku crumble'a z brzoskwiniami trzeba pamiętać, by kupić naprawdę  dojrzałe owoce, ale niezbyt miękkie, bo mogłyby się rozpaść podczas pieczenia, tworząc wodnistą maź. Ja podaję ten deser lekko ostudzony, z dodatkiem lodów waniliowych. Radość w środku lata!

 

Letni puddingRys. Anna Ładecka

Przepisy

SUMMER PUDDING

Dla 6 osób

Letni deser według przepisu Sybil Kapoor z książki "Modern British Food"

 

Składniki:

225 g czerwonych porzeczek

225 g drobnych truskawek

225 g czarnych jagód

3 łyżki creme de cassis

170 g cukru waniliowego

225 g malin

odrobina oleju (najlepiej sprawdza się migdałowy)

8-10 kromek białego chleba tostowego dobrej jakości

gęsta śmietana

 

Przygotowanie:

Porzeczki, truskawki i jagody płuczemy, obrywamy gałązki i szypułki. Wkładamy owoce do stalowego garnka, dodajemy creme de cassis i cukier. Przykrywamy, gotujemy 5 minut na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy maliny, gotujemy 2 minuty i studzimy. Okrągłą miskę o pojemności 850 ml lekko smarujemy olejem. Kromki chleba okrawamy ze skórki, miąższ kroimy w prostokąty lub trójkąty. Starannie wykładamy nimi dno i boki miski - nie może być żadnych przerw, bo inaczej przy wyjmowaniu z formy pudding się rozpadnie. Odkładamy dużą kromkę do przykrycia wierzchu. Wykładamy owoce na chleb (jeśli zostanie trochę soku i owoców - zachowujemy je) i przykrywamy szczelnie ostatnią kromką. Na wierzchu umieszczamy talerz i obciążamy go. Wstawiamy miskę do głębokiego naczynia (chodzi o to, by zebrać sok, który wypłynie z puddingu) i chłodzimy przez 8 godzin. Następnie ostrym nożem delikatnie odsuwamy chleb od brzegów miski i odwracamy ją do góry dnem na półmisek. Polewamy resztą soku z owocami (można też udekorować czarnymi porzeczkami). Podajemy ze śmietaną.

 

BAKED PEACH PUDDING

Dla 4-6 osób
Zapiekane brzoskwinie według przepisu Niki Hazelton z książki "American Home Cooking"
Składniki:
6-7 dużych i jędrnych brzoskwiń
po 3 łyżki masła i cukru trzcinowego
1 jajko
po 1 szklance białego cukru i mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gęsta śmietana lub lody waniliowe
Przygotowanie:
Owoce płuczemy, przecinamy na połówki i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w plastry, układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem.
Posypujemy cukrem i kawałkami masła. Ubijamy jajko, dodajemy biały cukier, mąkę i proszek. Mieszamy, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią brzoskwinie. Pieczemy 35 minut w 180°C. Podajemy ze śmietaną albo lodami waniliowymi.
Świetne jest także połączenie brzoskwiń z jagodami lub jeżynami.