Piwo warzone jest w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie, a wypróbować je będzie można od 6 grudnia, kiedy pojawi się w sprzedaży. W sklepach będzie dostępne do wyczerpania zapasów.

Piwo w stylu dubbel ma ciemnobursztynowy kolor. Na podniebieniu pozostawia posmak słodowy z aromatami czekoladowymi, karmelowymi i owocowymi. - Polacy coraz więcej wiedzą o piwie i coraz częściej piją je świadomie, doceniając smaki i aromaty. Mam nadzieję, że rzadko warzony w Polsce dubbel przypadnie do gustu piwoszom tak samo jak ubiegłoroczny Grand Champion Imperial IPA - mówi Dominik Szczodry, piwowar z Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie.

Grand Champion to najlepsze piwo danego roku, które w czerwcowym Konkursie Piw Domowych Festiwalu Birofilia w Żywcu, organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, wybiera jury złożone z kilkunastu mistrzów piwowarstwa z całego świata. W nagrodę twórca receptury tego domowego piwa warzy je w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie.

Twórcą domowej receptury, według której zostanie uważony Grand Champion Biofilia 2014 jest Czesław Dziełak z podlaskich Wyłudek. Spośród 750 piw zgłoszonych do tegorocznego konkursu, to właśnie jego piwo zostało uznane przez międzynarodowe jury za najlepsze i wygrało tegoroczną edycję. Po raz pierwszy w 12-letniej historii konkursu ten sam piwowar zdobył tytuł drugi rok z rzędu (w ubiegłym roku uwarzył zwycięskie piwo w stylu Imperial IPA).

Fermentacja dubbla będzie prowadzona w otwartych kadziach. Po niej piwo będzie dojrzewać w tankach leżakowych w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie. Rozlew do butelek 0,33 l rozpocznie się w połowie listopada.