Dominika Wójciak nie zwalnia tempa. Po zwycięstwie w ?MasterChefie? w szybkim tempie wydała dwie książki - ?Kulinarne opowieści? w 2014 r. oraz ?Warzywo? jesienią 2015 r. Wysoko ustawiła sobie poprzeczkę, bo w obu zaproponowała niebanalne, smaczne kompozycje. W ?Warzywie? pokazała, że potrafi nie tylko tworzyć ciekawe przepisy, ale także robić świetne zdjęcia i pięknie stylizować potrawy.

W trzeciej, również w pełni autorskiej publikacji, Dominika znów daje upust swej kulinarnej wyobraźni. W najnowszej książce ZIARNO (Wyd. Pascal, 59 zł) zajęła się prosem, gryką, jęczmieniem, pszenicą, owsem, ryżem, komosą ryżową, amarantusem, siemieniem lnianym i chia.

Łącząc ziarna z sezonowymi  warzywami i owocami przyrządza smakołyki, które mogą śnić się po nocach. Duża w tym zasługa zdjęć. Zaaranżowane ze smakiem zapadają w pamięć. W mojej głowie zagnieździły się już na dobre i - jak pisklęta - wciąż domagają się uwagi. Co oznacza kolejne wieczory spędzone na testowaniu przepisów Dominiki.

Naprawdę, jest się czym inspirować! Potrawami z ziaren proponowanymi przez zwyciężczynię programu ?MasterChef? można się objadać od świtu do zmierzchu. I choć nie ma w nich mięsa ani ryb, skuszą nie tylko wegetarian.

Nieoczyszczone ziarna prosa Dominika miksuje na mąkę, a potem  gotuje z niej ?prosiankę? z gruszką, migdałami i cynamonem. Kaszę jaglaną podaje w stylu marokańskim - z pieczonymi marchewkami, wodą różaną, harissą i dukkah. Owsiankę łączy z miso, syropem klonowym i białym makiem. Piecze lniane krakersy z pietruszką, a trudne do polubienia napary z siemienia lnianego przeobraża w smaczne koktajle (np. z hibiskusem i imbirem).

Kasza gryczana na deser? Nie ma rzeczy niemożliwych! Dominika zrobi z niej czekoladowy krem z tahiną i pomarańczami. Jest bowiem specjalistką od niecodziennych połączeń, które przy całej swej niezwykłości nigdy nie są przekombinowane. Chapeau bas!