Kariera Dominiki Wójciak, rozwija się jak fabuły filmów Alfreda Hitchcocka - zaczęło się od trzęsienia ziemi, czyli zwycięstwa w trzeciej edycji programu ?MasterChef? i od tej pory napięcie ciągle rośnie. Była pochwała od samego Gordona Ramsaya (?Niesamowity umiar, wielki talent?) i była debiutancka książka ?Kulinarne opowieści? wydana tuż po finale programu.

Teraz, po roku, ukazuje się kolejna publikacja, tym razem w pełni autorska, bo Dominika odpowiada nie tylko za koncepcję i przepisy, ale również samodzielnie stylizowała potrawy i je sfotografowała. Powiedzmy od razu - to świetne zdjęcia, z dobrym światłem, nie przeładowane ozdobnikami i bardzo apetyczne.

W roli głównej występują warzywa: rabarbar, botwinka i burak, bób, kapusta, ziemniak, marchewka, kalafior, cukinia, fasola i dynia. Wszystkie swojskie i dobrze znane, ale w ciekawych, oryginalnych połączeniach, często inspirowanych kuchnią z różnych stron świata, zwłaszcza Bliskiego i Dalekiego Wschodu.

Rabarbar Dominika dodaje do koktajlu mango lassi i sałatki tabbouleh, botwinkę gotuje z harissą i fasolą, z bobu przyrządza falafel, z kalafiora - curry z nerkowcami, z marchewki - chałwę, a do zupy pho wrzuca kapustę i pieczarki. Potrafi też wyczarować pizzę z kalafiora i cukiniowego pad thaia. Mnie najbardziej zachwyciło połączenie pieczonych buraków z figami i gorgonzolą, białej kapusty z masłem orzechowym oraz pieczonej marchewki z winogronami i soczewicą.

Nie przepadam za tego typu porównaniami, ale nie mogę się powstrzymać - ?Warzywo? można śmiało konkurować z ?Obfitością? Yotama Ottolenghiego, jedną z ulubionych lektur wegetarian na całym świecie. Podobna wrażliwość i podobna fantazja. Dominiko, gratuluję! Twoja książka jest pyszna!

Dominika Wójciak, ?Warzywo?, Wydawnictwo Pascal, 64,90 zł

Zdjęcie Kulinarne opowieści. Książka zwycięzcy programu MasterChef Zdjęcie Niedzielne przysmaki Zdjęcie Warzywo
Kulinarne opowieści. Książk... Niedzielne przysmaki Warzywo
źródło: Okazje.info