Połączyła ich pasja do jedzenia, gotowania i picia. Generalnie - do smakowania życia. I o tej pasji zajmująco opowiadają, bo trzeba podkreślić, że książka to nie tylko przepisy, ale również opowieści. Wspomnę jeszcze, że nie byłoby jej, gdyby nie szósty mężczyzna - Piotr Szczęsny, który jest pomysłodawcą projektu.

 

Zaczyna Paweł Suwała, szef restauracji Butchery & Wine, słynącej z dań z wołowiny. Potem sztafetę przejmuje Aleksander Baron, szef restauracji Solec 44, serwującej potrawy z lokalnych produktów. Ich droga do kulinarnej chwały była długa i kręta, o czym obaj opowiadają barwnie i bez ogródek. Co ciekawe ich kariery mają wiele wspólnych mianowników: obaj zanim trafili do kuchni, pracowali w obsłudze, obaj zdobywali szlify na emigracji, często zmieniali lokale.

 

Sporo miejsca poświęcają ulubionym składnikom. Suwała pisze np. o drożdżach, czekoladzie i suszonych grzybach, a Baron o szpiku, mirabelkach, wódce i słoninie.

 

A co serwują? Zupy, sałatki, desery, ale przede wszystkim mięso, np. boczek pieczony z miodem, kasztanami i sosem z jabłek, nogę wieprzową w anyżu, sznycel cielęcy w maku, policzki wołowe w maśle i szafranie. Sporo jest przepisów na rzadko wykorzystywane części zwierząt m.in. szpik kostny, ozory wołowe, kacze serca, grasicę cielęcą, świńskie ucho. Jest w tym głębszy zamysł - Suwała i Baron wyznają zasadę, że zabite zwierzę należy zjadać w całości, niczego nie marnować. To kwestia szacunku dla życia zwierzęcia.

 

Tytułowi ?inni? w książce to rzeźnik, dostawca ryb i barman. The Crazy Butcher (Szalony Rzeźnik), czyli Grzegorz Kwapniewski, zdradza, jak zrobić idealnego tatara. Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, który sprzedaje najświeższe ryby w Polsce, wyjaśnia, jak wędzić ryby i poleca m.in. flaki z lina oraz pierogi ze szczupakiem. Są także receptury na drinki Juliana Karewicza, barmana restauracji Solec 44, np. rabarbarowe mojito.

 

W sumie mamy tu 100 przepisów - bardzo męskich, ale nie tylko dla mężczyzn.

 

Premiera książki 25 listopada 2015 r.

Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz, Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści, Wydawnictwo Dwie Siostry, 79,90 zł