Piękny film o Nielsie Stockholmie, jednym z?najbardziej idealistycznych biodynamicznych rolników na?świecie, współpracującym m.in. z kopenhaską Nomą. 82-letni Stokholm prowadzi swoje gospodarstwo Thorshoj, słuchając przyrody i uwzględniając ruch planet. Odtworzyła tradycyjną rasę krów mlecznych - duńską czerwoną, hoduje także rzadkie rasy świń, owiec i kur. A ponieważ rolnictwa biodynamicznego nie da się uregulować, gospodarz działa na przekór normom Unii Europejskiej, od lat nie może otrzymać certyfikatu żywności organicznej. Co więcej władzom nie podoba się sposób, w jaki zarządza gospodarstwem, grożą mu wycofaniem pozwolenia na hodowlę bydła.
Film w subtelny i wzruszający sposób tłumaczy filozofię, którą wyznaje rolnik i o spuściźnie, której Niels najprawdopodobniej nie będzie miał komu przekazać.Piękny film o Nielsie Stockholmie, jednym z?najbardziej idealistycznych biodynamicznych rolników na?świecie, współpracującym m.in. z kopenhaską Nomą. 82-letni Stokholm prowadzi swoje gospodarstwo Thorshoj, słuchając przyrody i uwzględniając ruch planet. Odtworzyła tradycyjną rasę krów mlecznych - duńską czerwoną, hoduje także rzadkie rasy świń, owiec i kur. A ponieważ rolnictwa biodynamicznego nie da się uregulować, gospodarz działa na przekór normom Unii Europejskiej, od lat nie może otrzymać certyfikatu żywności organicznej. Co więcej władzom nie podoba się sposób, w jaki zarządza gospodarstwem, grożą mu wycofaniem pozwolenia na hodowlę bydła.
Film w subtelny i wzruszający sposób tłumaczy filozofię, którą wyznaje rolnik i o spuściźnie, której Niels najprawdopodobniej nie będzie miał komu przekazać.
Piękny film o Nielsie Stockholmie, jednym z?najbardziej idealistycznych biodynamicznych rolników na?świecie, współpracującym m.in. z kopenhaską Nomą. 82-letni Stokholm prowadzi swoje gospodarstwo Thorshoj, słuchając przyrody i uwzględniając ruch planet. Odtworzyła tradycyjną rasę krów mlecznych - duńską czerwoną, hoduje także rzadkie rasy świń, owiec i kur. A ponieważ rolnictwa biodynamicznego nie da się uregulować, gospodarz działa na przekór normom Unii Europejskiej, od lat nie może otrzymać certyfikatu żywności organicznej. Co więcej władzom nie podoba się sposób, w jaki zarządza gospodarstwem, grożą mu wycofaniem pozwolenia na hodowlę bydła.Film w subtelny i wzruszający sposób tłumaczy filozofię, którą wyznaje rolnik i o spuściźnie, której Niels najprawdopodobniej nie będzie miał komu przekazać.

Piękny film o Nielsie Stokholmie, jednym z najbardziej idealistycznych biodynamicznych rolników na świecie, współpracującym m.in. z kopenhaską Nomą. 82-letni Stokholm prowadzi swoje gospodarstwo Thorshoj, słuchając przyrody i uwzględniając ruch planet. Odtworzyła tradycyjną rasę krów mlecznych - duńską czerwoną, hoduje także rzadkie rasy świń, owiec i kur. A ponieważ rolnictwa biodynamicznego nie da się uregulować, gospodarz działa na przekór normom Unii Europejskiej, od lat nie może otrzymać certyfikatu żywności organicznej. Co więcej władzom nie podoba się sposób, w jaki zarządza gospodarstwem, grożą mu wycofaniem pozwolenia na hodowlę bydła. Film w subtelny i wzruszający sposób tłumaczy filozofię, którą wyznaje rolnik i o spuściźnie, której Niels najprawdopodobniej nie będzie miał komu przekazać.

 

Przeczytaj wywiad z Nielsem Stokholmem

 

 

Trudno wyobrazić sobie lepszego szefa kuchni, który mógłby opracować menu inspirowane tym filmem. Organizatorzy zaprosili do współpracy Aleksandra Barona, szefa kuchni warszawskiej knajpy Solec, który w swojej kuchni z pietyzmem dobiera lokalne, nietypowe, ekologiczne i dzikie produkty.

W restauracji Concordia Taste Baron poda:
- Żyto, mleko, polędwicę wołu rasy Hereford sezonowaną 28 dni
- Barszcz na kwaszonych burakach i ogonach wołowych, uszka z masłem
- Stek z czerwonego angusa palony w słomie, sos z palonej słomy i masła, fermentowaną pietruszką
- Kiełbasę z wędzonej śmietany i sezonowych owoców