Seans ?Sergio Herman, Fucking Perfect? otworzy tegoroczne Kino Kulinarne na poznańskim festiwalu Transatlantyk. Pokaz rozpocznie się 9 sierpnia o 18.30 w Nowym Kinie Pałacowym.
Obraz opowiada o ciężkiej pracy i pasji wybitnego holenderskiego szefa kuchni Sergio Hermana. W zajawce filmu czytamy: 'Aby odnieść wielki sukces w tym, co robimy, musimy być perfekcjonistami w każdym calu. Tylko czy dążenie do ideału nie przesłoni nam tego, co najważniejsze - spędzania wolnego czasu z najbliższymi i czerpania pięknych chwil z życia? Takie pytanie zadał sobie holenderski mistrz kuchni Sergio Herman. W branży gastronomicznej doszedł na sam szczyt. Jego restauracja Oud Sluis została wyróżniona aż trzema gwiazdkami Michelina. A jednak Herman w pewnym momencie powiedział: 'dość' i odszedł z zawodu, by móc poświęcić czas rodzinie. Tylko czy na długo?'. Dziś wiemy już, że wcale nie na długo - Herman ma pod opieką dwa ciekawe projekty restauracyjne: The Jane i Pure C, wydaje książki kulinarne, projektuje kucharskie ubrania. Film reżyserki Willemiek Kluijfhout (która już pracowała z Hermanem przy filmie 'Małże i miłość') jest próbą wejśćia w umysł niesamowicie ambitnego, dążącego do spełnienia szefa kuchni.

 

Przeczytaj wywiad z Sergio Hermanem



Po seansie w restauracji Concordia Taste odbędzie się kolacja, którą przygotuje znany czytelnikom 'Kuchni' szef - Ernest Jagodziński z restauracji Cucina.

Oto menu Ernesta nawiązujące do filmu:
Langustynka, mango, soliród, wanilia
Mus z wątróbki gęsi owsianej, poziomka, burak
Troć fiordowa, kalarepa, zielony pieprz, soliród, imbir
Jabłko, imbir
Podwędzana cielęcina, por, śmietana
Czekolada, papryka, malina

Oto menu Ernesta nawiązujące do filmu: 
- Langustynka, mango, soliród, wanilia
- Mus z wątróbki gęsi owsianej, poziomka, burak
- Troć fiordowa, kalarepa, zielony pieprz, soliród, imbir
- Jabłko, imbir
- Podwędzana cielęcina, por, śmietana
- Czekolada, papryka, malina