Kuchnia tex-mex, powstała w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i kuchni południowych stanów USA - zwłaszcza Teksasu. Jej klasycznymi elementami są m.in. steak, fajita, tacos, quesadilla czy nachos. Pachnie kolendrą, limonką, pali w gardło ostrą papryką habanero. Właśnie takich przysmaków możemy się spodziewać w restauracji Blue Cactus, która od 17 lat cieszy się dużym powodzeniem, a od marca tego roku ma nowego szefa kuchni.

 

Patrick Hanna jest rodowitym Amerykaninem wychował się na grillowanych stekach bbq, a klasyczne meksykańskie jedzenie ma w małym palcu. ?Gotować zacząłem bardzo wcześnie. Pamiętam, że byłem z siebie bardzo dumny, bo już jako dziecko potrafiłem idealnie przysmażyć boczek, co nawet moim rodzicom nie zawsze się udawało?.

 

Profesjonalnie gotować zaczął w Belgii, w restauracji The Royal Waterloo Golf Club. Gdy wrócił do Stanów, pracował w Hollywood przygotowując dania na gale oskarowe i prywatne przyjęcia dla gwiazd filmowych m.in. dla Johny'ego Deppa. Później pracował hotelu Marriott w San Francisco, w międzyczasie ukończył The California Culinary Academy.

 

Jednak przygotowywanie posiłków dla setek osób uznał za zbyt anonimowe. ?Mniejsza skala jest bardziej intymna, pozwala na bliższy kontakt z gośćmi. Jedzenie to rodzaj komunikacji, więc chcę znać i widzieć reakcje ludzi na to co robię. W moim życiu jedzenie jest bardzo ważne, przywiązuję dużą wagę do tego co jem, dbam o to by jak najczęściej zasiadać do stołu z rodziną. Wspólne posiłki zbliżają ludzi i pomagają budować trwałe relacje. Dlatego chciałbym aby Blue Cactus była miejscem spotkań przyjaciół w czasie lunchu i wieczorami, ale także by przychodziły tu rodziny z dziećmi.

 

Już od około roku współpracuję z Blue Cactus, dotychczas byłem doradcą - podpowiadałem pewne rozwiązania w menu. Od marca zostałem szefem kuchni. Będę dążył do tego, żeby Blue Cactus stała się najlepszą amerykańską restauracją w Warszawie. Na sezon letni planujemy zwrócić się w stronę grillowania. Zrobię wszystko, co w mojej mocy, żeby goście wychodzili zadowoleni. W prowadzeniu restauracji najważniejszy jest dla mnie smak potrawy, to on decyduje o sukcesie miejsca. Moją ulubioną pozycją w wiosennym menu są tacos z łososiem - to marynowane w aromatycznych ziołach kawałki łososia zawinięte w tradycyjnie przyrządzane, domowej roboty tortille kukurydziane. Podane z sałatką coleslaw, czosnkowym sosem habanero, kolendrowo limonowym ryżem i czarna fasolą. To danie, jest kwintesencja wszystkiego co najlepsze w kuchni tex-mex. Tacos z łososiem w towarzystwie drinka margarita to dla mnie idealne połączenie.

 

Jesteśmy dumni, że prezentujemy w Warszawie autentyczne smaki i składniki kuchni tex-mex. Te proste składniki połączone razem tworzą wyjątkowe doznania smakowe. Więc zapraszam wszystkich Warszawy i całej Polski na kulinarną przygodę w stylu tex-mex!?

 

Lunch Grill Menu - oferta lunchowa dostępna w godzinach 11:30 - 16:00, cena: 24 zł za każde.

Menu oparte jest na potrawach z grilla, które zawsze stanowiły mocny i popularny punkt karty restauracji Blue Cactus, serwującej dania kuchni southwestern i tex-mex.

 

Udko kurczaka w mieszance przypraw southwestern dry rub. Pikantne!
Soczyste udka z kurczaka marynowane w aromatycznej mieszance przypraw Southwest.

 

Klasyka BBQ, udko kurczaka w Blue Cactusa domowej roboty sosie BBQ

Klasyczne Amerykańskie udka z kurczaka wykończone naszym domowym sosem barbeque

 

Skrzydełka z grilla w sosie BBQ lub mieszance przypraw southwestern rub. Pikantne!

Soczyste skrzydełka z kurczaka. Do wyboru w naszym domowym sosie barbeque lub w pikantnej mieszance przypraw Southwest.

 

Domowej roboty kiełbasa przygotowana codziennie ze świeżych składników według naszej unikalnej receptury. Zapytaj kelnera!

Naszej domowej roboty aromatyczne i pyszne kiełbaski doprawiane w stylu Southwest ( spytaj kelnera o aktualne smaki )

 

Blue Cactus Karkowka marynowana w miodzie  i chimichurri

Soczysta karkówka marynowana w miodowym sosie Chimichurri