baj panowie Michelin, ci sami, którzy stworzyli w 1891 roku demontowalną oponę pneumatyczną, wymyślili także praktyczny przewodnik dla zmotoryzowanych. Kiedy człowiek - a już zwłaszcza Francuz - wybiera się w dalszą podróż, musi wszak wiedzieć, gdzie dobrze karmią, bo jak to można podróżować z pustym żołądkiem? Z posłowia do pierwszego wydania wynika, iż celem przewodnika jest "dać kierowcy całą użyteczną informację, która potrzebna jest do przemierzenia Francji, naprawienia i uzupełnienia paliwa w samochodzie, znalezienia noclegu i miejsca do zjedzenia, poczty, telegrafu czy telefonu...".
W roku 1900 przewodnik  został rozdanych za darmo tysiącom kierowców i rowerzystów. Co ciekawe, wówczas niewielu z nich zwróciło uwagę na tę książkę. Wkrótce zmieniło się to diametralnie! Dziś obecność i oznaczenie zdobyte w Czerwonym Przewodniku to dla restauratorów  na całym świecie sprawa honorowa i mająca bezpośredni wpływ na to, jaką pozycję ma lokal wobec konkurencji. Świat kulinarny czeka na coroczne edycje przewodnika, jak świat filmowy na Oskary.

Sposób oceniania restauracji:

Ocenie podlegają komfort, styl i stosunek ceny do jakości. Jeśli przyjmiemy, że najniższą oceną jest nieobecność w przewodniku; to kolejnymi będą:

 symbole sztućców (od 1 do 5), a wreszcie bardzo trudno dostępne

 gwiazdki - najwyższym wyróżnieniem są trzy, więcej zdobyć się nie da.

Pamiętajcie, że powyższe symbole nie oznaczają tego samego. Sztućce to ocena komfortu, kuchni, obsługi, atmosfery i wartości jedzenia w stosunku do ceny. Gwiazdki to wyłącznie ocena kuchni i smaku potraw. Dla ciekawości - to, co my określamy mianem gwiazdki, a co generalnie wygląda jak kwiatuszek, we Francji nazywa się "macaron". Czyli "makaronik", takie ciasteczko.
Sztućce przyznaje inspektor samodzielnie. Gwiazdki przyznawane są zespołowo przez kolegium inspektorów. Może się więc wydarzyć, że restauracja otrzyma 4 sztućce za całokształt i 2 gwiazdki za kuchnię.

 Osobną kategorię stanowi Bib Gourmand (kategoria wprowadzona w 1997 r.), która wyróżnia  restauracje oferujące bardzo dobrą  kuchnię za "umiarkowaną" cenę - to czy cena jest umiarkowana, oceniane jest z uwzględnieniem cen obowiązujących w danym kraju.