Większość restauracji biorących udział w akcji, otwarta będzie do godziny 04:00, a na odwiedzających czekać będą zniżki od 25 do 50%, pokazy kulinarnego mistrzostwa oraz specjalne nocne dania.

 

W ramach konkursu na Nocne Danie,  szefowie kuchni przygotują niecodzienne potrawy, które zawalczą o Grand Prix Nocy Restauracji przyznawaną przez gości za pośrednictwem strony internetowej wydarzenia (www.nocrestauracji.pl). Niektóre nazwy dań brzmią tajemniczo, co pobudza wyobraźnię jurorów. Dotychczas wśród propozycji pojawiły się między innymi: Brunatny żar woła , Pstrąg z płonącej szuflady czy Majowe piersi w pomarańczach. (Wszystkie propozycje zamieszczone są na stronie internetowej wydarzenia.) Już od 16 kwietnia zapoznać się można ze zdjęciami i przepisami na nocne dania oferowane przez szefów kuchni i co najważniejsze zagłosować na nie. Każda z restauracji ufundowała nagrody w konkursie.

?Celem projektu jest zachęcenie Polaków by poznali szefów kuchni w swoich miastach, skosztowali ich mistrzowskich potraw i odwiedzili dobre, autorskie lokale, które często, z różnych względów, wielu z nas wydają się niedostępne? - mówi Hubert Gonera z firmy Landbrand, pomysłodawca Nocy Restauracji. ?Wydarzenie przykuwa uwagę nie tylko stałych klientów lokali, ale również osób, które na co dzień nie jadają poza domem?- - dodaje Gonera.

Oprócz nagród dla restauratorów, organizatorzy przewidzieli atrakcyjne konkursy dla gości Nocy Restauracji. Uczestnicy będą mieli szansę wygrać m.in. rejs promem Stena Line, weekendy w hotelach Cristal w Białymstoku i Andersia w Poznaniu. Dodatkowo z myślą o aktywnych uczestnikach akcji powstała karta Nocnego Łowcy, gwarantująca 10% zniżkę w lokalach przez okres roku.


Magazyn Kuchnia jest patronem medialnym wydarzenia.

 

Restauracje, które do tej pory zdecydowały się wziąć udział w wydarzeniu to:

 

W Białymstoku:

7 Pokus, Espranto Cafe, Folwark Nadawki, Gospoda u Szwejka, Koku Sushi, Lejdis, Peper's, Pierogarnia Smak i Tradycja, Pruszynka, Restaurant&Bar Cristal, Tokaj, Tokyo Sushi, Zappa

 

W Poznaniu:

3 kolory, Bażanciarnia, Bokeh Cafe & Lunch, Girasole, La Passion du Vin, Matii Sushi Restaurant, Mosaica - Hotel IBB Andersia, Niku, Oberża pod Dzwonkiem, Pastela Cafe&Restaurant, Patio, Pika Pika tapas bar y vino, Restauracja "Chłopskie jadło", Violet Sushi and Yakitori

 

W Gdyni:

Barbados, Bohemian Club, Coco, Cynamon, Del Mar, Petit Paris, Taj Mahal, Trattoria La Fortuna, Trio, Boolvar Club