W konkursie, którego celem jest promocja produktów regionalnych, biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych z województwa dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. Zadaniem kucharzy będzie stworzenie nowoczesnych dań: przystawki, dania głównego i deseru przy użyciu tradycyjnych składników. Zmagania finalistów będą komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Oceniać ich będzie jury w składzie: Marek Zagórski - prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej oraz kulinarni eksperci pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego: Dariusz Barański, Przemysław Formela, Agnieszka Kręglicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof Żurek. Impreza odbędzie się w warszawskiej Fortecy przy ul. Zakroczymskiej 12. Początek o godzinie 11.00. Podczas wydarzenia organizatorzy przewidzieli szereg atrakcji dla mieszkańców Warszawy - pokaz kulinarny Artura Moroza, znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie, kiermasz produktów regionalnych, warsztaty kulinarne dla dzieci oraz koncert Jagny Knittel, wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej.