Co zatem zrobić by dobrze wypaść nawet jeśli nie znamy osobistych preferencji kulinarnych zaproszonych gości? Jak zawsze sprawdza się zasada szwedzkiego stołu. Każdy wybiera to co lubi, w dowolnych ilościach. Na początku imprezy największym powodzeniem zazwyczaj cieszą się małe przystawki czyli  koreczki, mini kanapki oraz sałatki. I w tym miejscu można dać niesamowity popis fantazji kulinarnej, gdyż możliwości przyrządzenia świeżych sałatek są niezliczone. Oczywiście zawsze można podać tradycyjną sałatkę jarzynową, ale atrakcyjniejsze wizualnie i smakowo okażą się sałatki na bazie świeżej sałaty. Goście na pewną będą mile zaskoczeni smakowitością arcydzieł podanych na półmiskach. Jednak ile takich sałatek trzeba by przygotować, żeby zadowolić różne podniebienia?

 

Chcąc wybrnąć zgrabnie z tego problemu najlepszym rozwiązaniem może okazać się pozostawienie wolnego wyboru - każdy komponuje swoją własną, niepowtarzalną sałatkę. Sposób jest prosty - korzystamy z gotowych już mieszanek sałat Fit &Easy, które stanowić będą bazę sałatek i  wykładamy je do kilku półmisków. W innych naczyniach układamy osobno dodatki np.: sery (pleśniowe, feta, mini-kulki mozzarelli, ...), wędliny (szynka pokrojoną w kostkę, kiełbasa salami lub chorizo w plastrach, ...), ryby i owoce morza ( łosoś , krewetki koktajlowe, ...), warzywa (plastry ogórka, pomidorki koktajlowe, cebulka prażona, kwiaty brokuła, oliwki,...), świeże owoce (mandarynki, gruszki, winogrona, figi, mango ...), bakalie (suszona żurawina, orzechy pini, pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe,..) oraz inne dodatki jak grzanki czy ugotowany ryż. Osobno podajemy kilka rodzajów sosów, poczynając od klasycznego vinaigrette, a kończąc na dressingach na bazie jogurtu.

 

Teraz stworzenie sałatki leży już po stronie gości -wystarczy wybrać sałatę, dodać ulubione składniki i całość polać wybranym sosem. Jakie to proste i zarazem atrakcyjne!

Formuła ta idealnie sprawdzi się podczas wystawnego przyjęcia, jak też w mniejszym gronie rodziny czy przyjaciół. Na widok takiej rozmaitości nasi goście z pewnością wpadną w nieukrywany zachwyt. Oto dajemy nieograniczoną możliwość dowolnego łączenia smaków i kolorów. Nikt już nie będzie kręcił nosem, że dodatki nie takie, że sos nie pasuje. Każdy może stać się autorem własnej,  niepowtarzalnej sałatki. A ile przy tym będzie zabawy i eksperymentowania, ile powodów do dyskusji! Nawet najbardziej zatwardziały przeciwnik sałatek ulegnie czarowi takiego stołu.

 

Teraz pozostaje tylko dobrać właściwe napoje, żeby podkreślić smak potraw i zabawa trwa do białego rana!