Swoje kandydatury możecie nadsyłać do 31 stycznia na adres: kuchnia@agora.pl . W zgłoszeniu podajcie: swoje imię i nazwisko, wiek (w plebiscycie mogą brać udział osoby do 35. roku życia), nazwę restauracji, w której pracujecie, nazwę oraz zdjęcie potrawy, którą chcielibyście zaprezentować. Zbieranie zgłoszeń zakończy się 31 stycznia 2012 roku . Wówczas redakcja magazynu "Kuchnia" wybierze spośród nadesłanych kandydatur 12 kucharzy i zakwalifikuje ich do dalszej części konkursu. W każdym miesiącu (początek w numerze marcowym, zakończenie w sierpniowym) będziemy przedstawiać czytelnikom po dwóch kucharzy i po jednym popisowym daniu każdego z nich. Po zakończeniu prezentacji czytelnicy wybiorą (głosując tylko przez internet) trzech najlepszych. Kucharze ci zostaną zaproszeni do gotowania na żywo podczas gali magazynu "Kuchnia" - w czasie tej imprezy jury wybierze KUCHARZA ROKU 2012 , któremu zaproponujemy roczną współpracę z naszym pismem.

Nasi laureaci z ubiegłych lat. Fajni, uzdolnieni młodzi ludzie - możecie dołączyć do ich grona, wystarczy tylko zgłosić się do naszego konkursu!

Witek Iwański

Laureat I plebiscytu Kucharz Roku 2007. Dalej pracuje w warszawskim Hiltonie, ale awansował - dziś odpowiada za główną restaurację Meza.

Anna Martynowska

Laureatka II plebiscytu. Zwyciężczyni w konkursie organizowanym w roku 2008. I wtedy, i dziś szefowa kuchni w warszawskiej restauracji Oregano.

Ernest Jagodziński

Laureat III plebiscytu. Wygrał w 2009 r. Startował jako z-ca szefa kuchni w warszawskim Westinie, dziś jest executive sous chef w InterContinentalu.

Błażej Gruszczyński

Laureat IV plebiscytu. Wygrał w roku 2011; wtedy szefował poznańskiej restauracji Fidelio, dziś pracuje w Vine Bridge (też w Poznaniu).