Dla 4 osób Przygotowanie: 20 min
Oczekiwanie: 3 plus 24 plus 8 godz.

Śledzie w cytrusach, wanilii i anyżu 

800 g filetów ze śledzia, z solonej wody
Marynata I octowa:
500 ml wody
200 g cukru
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 ziarenka białego pieprzu
marchewka
cebula
130 ml octu spirytusowego 10-proc.

Filety moczymy w zimnej wodzie ok. 3 godziny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, liść laurowy, ziele angielskie, biały pieprz. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i piórka cebuli, odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec dodajemy ocet i mieszamy.

WAŻNE! Marynata musi być zimna. Śledzia wyjmujemy z wody, osączamy na papierze kuchennym i przekładamy do gotowej zalewy octowej. Marynujemy minimum 24 godz. Wyjmujemy ryby, marynatę zachowujemy!

Marynata II z cytrusami:

szczypta soli
3 szczypty białego pieprzu
laska wanilii
2 cytryny
limonka
pomarańcza
3 gwiazdki anyżu
50 ml marynaty octowej nr I ze śledzi

W misce mieszamy sól, pieprz, nasionka wyjęte z przeciętej na pół laski wanilii, sok cytrusów i ich skórkę pokrojoną w paseczki oraz anyż. Następnie oddajemy do niej marynatę octową nr I i do tak przygotowanej zalewy nr II wkładamy, osączone wcześniej z marynaty octowej, śledzie i marynujemy minimum 8 godzin.