Dla 4-6 osób
Przygotowanie i oczekiwanie 4 godziny 30 minut

Kaczka w sosie wiśniowym - składniki

12 listków szałwii
sprawiona kaczka
sól i pieprz
po 3 łyżki: miodu, octu balsamicznego i sosu sojowego
200 g mrożonych wiśni
szczypta cynamonu

Kaczka w sosie wiśniowym - przygotowanie

Szałwię wkładamy do rondla, wlewamy 250 ml wody, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, gotujemy 6 minut. Zdejmujemy z ognia, wyrzucamy listki, a wywar studzimy.

Kaczkę myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Robimy glazurę: w rondlu mieszamy wywar z szałwii, miód, ocet oraz sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu 8 minut, aby płyn odparował do objętości ok. 200 ml. Odlewamy 1/3 glazury do miseczki, resztę pozostawiamy w rondlu.

Rozgrzewamy piekarnik do 210 st. Kaczkę układamy w brytfannie piersią do dołu. Pieczemy pół godziny, odlewamy wytopiony tłuszcz. Odwracamy tuszkę i pieczemy jeszcze pół godziny. Ponownie odlewamy tłuszcz, kaczkę smarujemy glazurą z rondelka, pieczemy 15 minut. Następnie odwracamy kaczkę tak, aby znów była ułożona piersią do dołu, smarujemy glazurą, pieczemy kolejne 15 minut. Potem jeszcze dwa razy odwracamy kaczkę, za każdym razem smarując glazurą i piekąc 15 minut. W sumie mięso powinno się piec 2 godziny.

Wyjmujemy kaczkę i odstawiamy na 10 minut, zanim ją pokroimy. Z sosu zbieramy wierzchnią warstwę tłuszczu i wyrzucamy. Do sosu dodajemy glazurę z miski, wiśnie, posypujemy cynamonem. Gotujemy 7-8 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Polewamy kaczkę.