Na ok. 100 małych ciasteczek
Przygotowanie i schładzanie 4 godziny

Kalendarz adwentowy z pierników - składniki

CIASTKA:
150 g syropu klonowego
110 g masła
100 g cukru pudru
375 g mąki i odrobina do podsypania
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
jajko
LUKIER:
120 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

W garnku rozpuszczamy syrop klonowy, masło i cukier puder. Podgrzewamy, aż całkiem się roztopią i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy mąkę, proszek i przyprawy. Dodajemy jajko i wystudzoną zawartość garnka. Ciasto możemy mieszać maszyną do zagniatania chleba (z hakiem) lub mikserem. Po zagnieceniu masa będzie bardzo lepka. Ciasto wykładamy na folię do żywności, zawijamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby stwardniało.

Rozgrzewamy piekarnik do  180 st. Schłodzone ciasto odcinamy po kawałku (resztę chowamy do lodówki). Układamy na arkuszu papieru do pieczenia, oprószamy lekko mąką i przykrywamy drugą warstwą papieru. Bardzo cienko rozwałkowujemy.

Z rozwałkowanego placka wycinamy foremką kwadratowe ciastka (lub w innych kształtach). Nadmiar ciasta odkładamy do następnego wałkowania.

Ciastka na papierze do pieczenia przekładamy na blachę i pieczemy ok. 8 minut, aż zbrązowieją. Tak samo robimy pozostałe ciastka. Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i soku ucieramy lukier.

Gdy pierniczki wystygną, malujemy na nich cukrem cyferki i dowolne dekoracje, odstawiamy do zastygnięcia. Z podanej w przepisie ilości ciasta możemy przygotować trzy piernikowe kalendarze.