Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: do 2 godz.

Karp zapiekany w białym winie - składniki

3 ząbki czosnku 
łyżeczka szałwii i majeranku
sól i pieprz
1 kg karpia
250 ml białego, wytrawnego wina
2 cebule
4 łyżki stopionego masła
łyżka tartej bułki
skórka otarta z cytryny

Karp zapiekany w białym winie - przygotowanie

Czosnek obieramy, siekamy, mieszamy z szałwią, majerankiem, solą i pieprzem. Mieszaniną tą nacieramy oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Układamy je jedno na drugim, zalewamy 200 ml wina, przykrywamy naczynie i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła i dusimy z resztą wina. Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu, nakładamy do wnętrza dzwonek cebulę, całość skrapiamy połową pozostałego masła i winem z marynaty, pieczemy w 180 st., aż się lekko zrumieni (10-15 minut).

Rybę  wyjmujemy, posypujemy tartą bułką, skórką z cytryny i skrapiamy resztą masła. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż bułka i masło nabiorą intensywnie złotej barwy.