Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Nugat miodowy z sezamem i migdały miodowo-imbirowe - składniki:

200 g blanszowanych migdałów
170 g cukru
120 g miodu
2 łyżeczki sezamu
Migdały miodowo-imbirowe:
2 łyżki masła klarowanego
100 g migdałów
2 łyżeczki startego imbiru
3 łyżki miodu

Nugat miodowy z sezamem i migdały miodowo-imbirowe - przygotowanie:

Na nugat migdały prażymy na patelni lub podpiekamy na złoty kolor. Odkładamy. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy 100 ml wody. Rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając. Gdy syrop zacznie się karmelizować, dodajemy miód, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, nie mieszając, aż karmel osiągnie temperaturę 155 st. (sprawdzamy, czy karmel jest gotowy – po wyjęciu na talerzyk powinien stwardnieć). Zdejmujemy z ognia, wsypujemy sezam i migdały, mieszamy. Gdy masa lekko przestygnie, formujemy wałek, owijamy papierem do pieczenia, chłodzimy, aż lekko stężeje (jeśli mocno stwardnieje, będzie trudno ją kroić).
Na migdały miodowo-imbirowe topimy na patelni masło, wkładamy migdały i imbir, smażymy, aż się zrumienią. Studzimy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Podajemy z pokrojonym w krążki nugatem.
Rada: nugat (a także inne świąteczne ciasta) możemy udekorować miodowo-imbirowymi owocami kaki: 2 kaki obieramy, kroimy na plasterki. Topimy 15 g masła, wkładamy kaki, posypujemy szczyptą startego imbiru, smażymy 5 minut. Odwracamy, znów posypujemy imbirem i dosmażamy. Wlewamy 2 łyżki rumu i łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy. Dodajemy 30 ml miodu, mieszamy i gotujemy 5 minut.