Mintaj konfitowany w oliwie z karmelizowanym fenkułem i orzechami

Honorata Piwowarska
19.12.2018 14:36
A A A
Mintaj konfitowany w oliwie z karmelizowanym fenkułem i orzechami

Mintaj konfitowany w oliwie z karmelizowanym fenkułem i orzechami (Katarzyna Bartoszewska-Poneta, Katarzyna Januszewska, Tomasz Poneta)

Mintaj konfitowany w oliwie z karmelizowanym fenkułem i orzechami zachwyci waszych gości.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Mintaj konfitowany w oliwie z karmelizowanym fenkułem i orzechami - składniki:

500 g filetów z mintaja (może być także łosoś, halibut, dorsz)
2 łyżki soli
łyżka cukru
4 gałązki tymianku
po łyżce ziaren kopru włoskiego i kolendry
4 ząbki czosnku
skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki kaparów
4 liście laurowe
70 g zielonych oliwek
500 ml oliwy
Karmelizowane fenkuły:
2 fenkuły
bulion warzywny (1-1 i 1/2 litra)
2 łyżki cukru
olej
100 posiekanych orzechów włoskich

Mintaj konfitowany w oliwie z karmelizowanym fenkułem i orzechami - przygotowanie: 

Rybę kroimy kostkę (o boku 3 cm), wkładamy do formy. W moździerzu lekko rozcieramy sól, cukier, posiekany tymianek, ziarna kopru włoskiego i kolendry, posiekany czosnek i posiekaną skórkę cytrynową. Mieszamy z kaparami, liśćmi laurowymi i oliwkami. Przekładamy do formy z rybą, mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
W rondlu rozgrzewamy oliwę do 80 st. Polewamy rybę, odwracamy ją, by cała była przykryta oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 st. na 10 minut. Studzimy, wyjmujemy z oliwy.
Na karmelizowane fenkuły odcinamy korzenie i łodygi fenkułów, bulwy obieramy, kroimy na pół. Zalewamy bulionem tak, by zakrył bulwy, gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odsączamy, studzimy. Wnętrza bulw posypujemy cukrem i wnętrzami układamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy orzechy włoskie. Smażymy, aż cukier się skarmelizuje, a orzechy zrumienią. Podajemy do mintaja.
Rada: Zamiast z fenkułem konfitowanego mintaja możemy podać w pieczonej kapuście: 1/2 kapusty włoskiej układamy w formie, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy ok. 40 minut w 200 st. Liście kapusty odrywamy, napełniamy rybą.
A także w pieczonych cebulach: duże cebule wraz z łupiną kroimy na pół, środki smarujemy olejem i smażymy na oleju, aż mocno się spieką. Przekładamy do formy przekrojonymi stronami do góry, skrapiamy łyżką białego octu i smarujemy masłem. Pieczemy ok. 10 minut w 175 st. Cebule lekko studzimy, dzielimy na piórka i napełniamy konfitowanym mintajem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE