Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pstrąg pieczony pod chrupiącą piniową panierką - składniki:

3 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
5 łodyżek świeżej bazylii
3 łyżki oliwy plus do posmarowania blachy
60 g tartej bułki
4 filety z pstrąga (mogą być też filety innej ryby, np. dorsza)
250 g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

Pstrąg pieczony pod chrupiącą piniową panierką - przygotowanie:

Czosnek siekamy, mieszamy z orzeszkami piniowymi i bazylią, rozgniatamy, by uwolnić aromat z listków. Dodajemy oliwę i tartą bułkę, dokładnie mieszamy. Filety z pstrąga nacieramy solą i pieprzem, układamy w posmarowanej oliwą blaszce. Każdy przykrywamy piniową panierką. Dookoła układamy pomidorki koktajlowe – przekrojone lub nie. Pieczemy 15-20 minut w 170 st., aż panierka się zrumieni i stanie się chrupiąca.
Do ryby możemy podać purÉe tymiankowe: 1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy 2 łyżki masła, żółtko, 120 ml śmietany 30-proc. i posiekanych kilka gałązek tymianku. Ucieramy, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.