Dla 8 osób
Przygotowanie: 15 minut

Tatar z łososia w galaretce cytrusowej - składniki:

listek żelatyny
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
400 g bardzo świeżego łososia (może być także halibut lub tuńczyk)
1/2 mango
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz

Tatar z łososia w galaretce cytrusowej - przygotowanie:

Listek żelatyny zalewamy małą ilością zimnej wody, moczymy. Sok pomarańczowy i cytrynowy doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę odciskamy z wody, dodajemy do gorącego soku, mieszamy. Napełniamy nim do połowy szklaneczki, studzimy (sok powinien dość szybko tężeć).
Rybę kroimy w małą kostkę. Mango kroimy na plasterki. Koperek grubo siekamy. Rybę mieszamy z mango i koperkiem, posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy szklaneczki z tężejącą galaretką. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.