Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Śledziowy dressing na cebulowych plackach - składniki:

Cebulowe placki:
260 g mąki
olej rzepakowy
200 g cebulki dymki lub porów
sól (najlepiej w płatkach)
Dressing śledziowy:
2 łyżki octu winnego
60-70 g startego parmezanu
jajko
ząbek czosnku
3 łyżki musztardy dijon
4 filety śledziowe matiasy (wymoczone)
250 ml oleju rzepakowego

Śledziowy dressing na cebulowych plackach - przygotowanie:

Na placki przesiewamy mąkę do miski i powoli wlewamy 250 ml bardzo gorącej wody – wlewamy małym równym strumieniem, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przykrywamy miskę mokrą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Ciasto wałkujemy na kwadratowy placek o grubości centymetra. Smarujemy olejem, posypujemy posiekanymi cebulkami dymkami i solą. Zwijamy, kroimy na 4 kawałki. Z każdego formujemy bułkę, a następnie wałkujemy na placki o grubości centymetra. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Na dressing śledziowy ucieramy ocet winny z parmezanem, jajkiem, posiekanym czosnkiem i musztardą na gładką masę. Dodajemy posiekane śledzie, mieszamy. Powoli wlewamy olej, cały czas ucierając. Podajemy na plackach cebulowych.

Rada: Do placków możemy też zrobić sos śledziowy: 125 g marynowanych śledzi siekamy, mieszamy z 2 łyżkami kaparów, posiekaną małą czerwoną cebulą, 100 ml oliwy, łyżką czerwonego octu winnego i 2-3 łyżkami posiekanego koperku. Chłodzimy.