Karp z farszem z żytniego chleba i grzybów

Honorata Piwowarska
18.12.2018 09:48
A A A
Karp z farszem z żytniego chleba i grzybów

Karp z farszem z żytniego chleba i grzybów (Katarzyna Bartoszewska-Poneta, Katarzyna Januszewska, Tomasz Poneta)

Karp z farszem z żytniego chleba i grzybów to ciekawa wersja tradycyjnej ryby wigilijnej.

Dla 8 osób
Przygotowanie: 60 minut

Karp z farszem z żytniego chleba i grzybów - składniki:

karp (ok. 1 kg)
2 kromki żytniego chleba
250 ml mleka
150 g pieczarek lub boczniaków
szalotka
masło
1-2 łyżki posiekanej natki
żółtko
200 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz

Karp z farszem z żytniego chleba i grzybów - przygotowanie:

Karpia sprawiamy, od wewnątrz i na zewnątrz nacieramy solą i pieprzem. Chłodzimy. Odcinamy skórkę chleba, miąższ drobno kroimy. Zalewamy mlekiem, odstawiamy, by nasiąknął. Co jakiś czas mieszamy. Pieczarki lub boczniaki czyścimy, siekamy. Szalotkę obieramy, siekamy, szklimy na łyżce masła (nie powinna się zrumienić). Dodajemy grzyby, smażymy 2-3 minuty. Studzimy. Dodajemy odciśnięty chleb, mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę i żółtko, delikatnie ucieramy. Przyprawiamy.
Farszem napełniamy rybę, spinamy wykałaczkami. Formę obficie smarujemy masłem, układamy rybę, podlewamy białym winem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na około 30 minut.
Do karpia możemy podać np. chrzanową śmietanę: łyżkę świeżo startego chrzanu mieszamy z łyżką białego octu winnego i łyżką cukru. Ubijamy lekko 200 ml śmietany kremówki, dodajemy masę chrzanową i znów delikatnie ubijamy

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE