Dla 10 osób
Czas przygotowania farszu: 40 minut

Wigilijne uszka z grzybami - składniki


ciasto według przepisu podstawowego
Farsz:
100 g suszonych grzybów (np. borowików)
cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
kilka łyżek bułki tartej

Wigilijne uszka z grzybami - przygotowanie

Robimy ciasto według przepisu podstawowego.
Na farsz grzyby zalewamy letnią wodą, moczymy 2 godziny. Gotujemy do miękkości. Osączamy (wywar zachowujemy! możemy go dodać do zupy grzybowej lub innej). Grzyby studzimy, siekamy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby i 1-2 łyżki wywaru, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy po łyżce bułkę tartą i dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy kwadraty o boku 5 cm. Nakładamy odrobinę farszu i formujemy uszka. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Podajemy do wigilijnego barszczu.