Dla 8 osób
Czas przygotowania: 55 minut

Pierogi gryczane z twarogiem - składniki

Ciasto:
170 g mąki gryczanej
90 g mąki pszennej
sól
Farsz:
400 g twarogu
mała cebula
ząbek czosnku
3 żółtka
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
50 ml śmietany 22-proc.
pieprz

Pierogi gryczane z twarogiem - przygotowanie

Na ciasto mąkę gryczaną wysypujemy na rozgrzaną patelnię. Prażymy na małym ogniu, mieszając. Zalewamy 375 ml wrzącej wody, energicznie mieszając. Gdy masa ostygnie, dodajemy mąkę pszenną i szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką.
Na farsz twaróg mielemy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Dodajemy wraz z żółtkami, tymiankiem i śmietaną do zmielonego sera (do tłustego twarogu nie musimy dodawać już śmietany). Dobrze mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
Następnie robimy i gotujemy pierogi według przepisu podstawowego. Podajemy np. z kwaśną śmietaną.