Dla 10 osób
Czas przygotowania farszu: 40 minut
Czas przygotowania pierogów: godzina

Pierogi soczewicowe - składniki


ciasto według przepisu podstawowego (receptura pod przepisem)
Farsz:
350 g zielonej soczewicy
cebula
2 łyżki oleju
100 g bułki tartej
2 jajka
sól, pieprz

Pierogi soczewicowe - przygotowanie

Na farsz soczewicę płuczemy, wsypujemy do osolonego wrzątku, gotujemy do miękkości. Osączamy, studzimy, mielemy lub przecieramy przez sito.
Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy do soczewicy, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem - jeśli farsz jest suchy, dolewamy wodę lub bulion warzywny (dla smaku możemy do soczewicy dodać podsmażone przyprawy – łyżkę masła stapiamy na patelni, wsypujemy po łyżeczce słodkiej papryki, mielonej kolendry i curry. Mieszamy i podgrzewamy, aż zaczną pachnieć).

Ciasto na pierogi

500 g mąki
łyżka masła
sól
jajko (dowolnie)


Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, posypujemy szczyptą soli. Wlewamy stopione, ostudzone masło i ewentualnie wbijamy jajko (pamiętajmy, że ciasto z jajkiem jest twardsze). Powoli wlewamy szklankę wody, najlepiej ciepłej - jej ilość zależy od wilgotności mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto (15-20 minut). Po przekrojeniu w cieście powinny być widoczne wypełnione powietrzem dziurki. Przykrywamy je miską na pół godziny.
Ciasto dzielimy na 2-3 kawałki, każdy wałkujemy na grubość 2 mm. Wycinamy placuszki, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Zamiast wody do ciasta możemy wlać ciepłe mleko. Ciasto przygotowane na mleku nie wysycha tak szybko, nie trzeba też smarować brzegów, by skleić pierogi. Jest elastyczne i nie przecieka przez nie rzadszy farsz. A ugotowane pierogi są delikatne.