Na około 10 ciasteczek
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: godzina

Ciasteczka orzechowo-migdałowe - składniki

30 g orzechów włoskich
30 g migdałów
120 g cukru trzcinowego
260 g mąki 
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
4 łyżki masła
jajko
odrobina startego świeżego imbiru
konfitura np. śliwkowa
cukier puder

Ciasteczka orzechowo-migdałowe - przygotowanie

Orzechy kruszymy w moździerzu z łyżeczką cukru trzcinowego. Do miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon (najlepiej przez sito o drobnych oczkach). W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy pokruszone orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż składniki się połączą (można także zagnieść ciasto ręcznie). Dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na godzinę.
Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na cienki placek, foremkami wykrawamy np. serduszka - ale uwaga! - używamy dwóch foremek różnej wielkości i w połowie ciasteczek robimy okienko.
Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 5-8 minut w 180 st. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Nakładamy po 1/2 łyżeczki konfitury na pełne ciastka i przykrywamy je ciastkami z okienkiem. Oprószamy cukrem pudrem.