Na około 20 pierniczków
Przygotowanie: 45 minut

Pierniczki z lukrem cytrynowym - składniki

400 g mąki  
150 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
jajko
Lukier:
120 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny

Pierniczki z lukrem cytrynowym - przygotowanie


Mąkę przesiewamy do dużej miski przez sito o gęstych oczkach i dodajemy pozostałe suche składniki (cukier trzcinowy, sodę oczyszczoną i przyprawy). Masło i miód topimy na małym ogniu. W mące robimy zagłębienie, wlewamy miodową mieszankę. Zasypujemy mąką, wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto ok. 15 minut, dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż uzyskamy zwartą i gładką masę.
Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i kolejno wałkujemy na placki o grubości ok. 1/2 cm. Wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niedużych odstępach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy ok. 10 minut. Zaraz po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać. Studzimy.
Na lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy pierniczki.