Na około 20 ciasteczek
Przygotowanie: 35 minut

Ciasteczka mocno maślane - składniki

250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
jajko
125 g masła

Ciasteczka mocno maślane - przygotowanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier przez sito o drobnych oczkach. Robimy zagłębienie, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w małą kostkę masło. Siekamy nożem, aż składniki się połączą, a potem wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Okrągłą foremką lub szklanką wykrawamy okrągłe ciastka. Stempelkami, jeśli macie, wyciskamy na ciasteczkach różne formy. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 10-15 minut (pieczemy, aż ciasteczka się zarumienią). Studzimy. Ciasteczka możemy zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i posypać grubym cukrem.