Dla 8 osób
Przygotowanie: 80 minut

Rolada z pieczonej karkówki - składniki:

1,2-1,5 kg karkówki
6 ząbków czosnku
łyżka soli
łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki czystej wódki
5 liści laurowych
1/2 łyżki suszonego majeranku
10 dag suszonych śliwek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki kaszy manny
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki oleju
świeży rozmaryn i marynowany czerwony pieprz do dekoracji

Rolada z pieczonej karkówki - przygotowanie:

Mięso rozcinamy nożem wzdłuż włókien tak, aby powstał cienki, duży płat. Czosnek obieramy, 3 ząbki rozcieramy w małej miseczce z solą i pieprzem. Dodajemy wódkę, pokruszone liście laurowe i majeranek. Nacieramy mięso, zwijamy w rulon, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozwijamy, nacinamy płytko nożem, by uzyskać niezbyt głęboką kratkę. Układamy na blacie kratką do spodu. Śliwki suszone kroimy w paski, mieszamy z rodzynkami, kaszą manną, pozostałymi 3 posiekanymi ząbkami czosnku i cząbrem. Wlewamy 4 łyżki gorącej wody, mieszamy. Rozsmarowujemy na mięsie, ciasno rolujemy, związujemy bawełnianą nicią kuchenną. Posypujemy rozmarynem. Brytfannę smarujemy olejem, wkładamy mięso, przykrywamy, pieczemy 20 minut w temp. 180 st. Po tym czasie wlewamy 80 ml gorącej wody. Pieczemy dalej jeszcze 40 minut, co pewien czas polewając wytwarzającym się sosem. Gdy mięso zmięknie, zdejmujemy pokrywę, podpiekamy kilka minut, by się zrumieniło. Dekorujemy świeżym rozmarynem i czerwonym pieprzem. Kroimy w plastry, kiedy ostygnie.